Pentagon odgovoran za oružje napušteno u Afganistanu - Balkan Times

Pentagon odgovoran za oružje napušteno u Afganistanu

Američke snage ostavile su za sobom vojnu opremu vrijednu više od 7 milijardi dolara tokom svog haotičnog povlačenja iz Afganistana prošlog augusta, otkrio je Pentagon.

Pentagon odgovoran za oružje napušteno u Afganistanu – Američke snage ostavile su za sobom vojnu opremu vrijednu više od 7 milijardi dolara tokom svog haotičnog povlačenja iz Afganistana prošlog augusta, otkrio je Pentagon.

Washington je afganistanskim vladinim snagama dao oružje u vrijednosti od 18,6 milijardi dolara od 2005. do 2021. godine, a 7,1 milijarda dolara te opreme je ostalo u ratom razorenoj zemlji nakon američkog povlačenja 30. augusta, citirao je CNN Pentagon u srijedu.

Izvještaj koji je odobrio Kongres još je jedan podsjetnik na teške gubitke pretrpljene tokom haotičnog povlačenja SAD-a, što je rezultiralo smrću 13 vojnika i napuštanjem hiljada američkih građana i afganistanskih saveznika. Kritičari administracije predsjednika Joea Bidena osudili su neuspjeh Pentagona da spriječi da američko oružje padne u ruke talibana.

„Niko nikada nije pomislio da je takva glupost kao što je ovo slaboumno povlačenje moguća“, rekao je bivši predsjednik Donald Tramp, koji je pozvao na slanje trupa da povrate opremu ili bombardovanje opreme kako bi je uništili.

Neka od napuštene opreme, uključujući 78 letjelica koje su ostavljene na aerodromu u Kabulu, trajno je onesposobljena prije nego što su se američke snage povukle, pokazuje izvještaj Pentagona. Više od 920 miliona dolara vrijednih američkih aviona ostalo je u Afganistanu nakon odlaska Washingtona, kao i 40.000 vojnih vozila.

Iza njih je također ostavljena komunikacijska oprema, više od 300.000 komada oružja i gotovo svih 42.000 komada specijalizirane opreme koja je data afganistanskim vladinim snagama. Ti dijelovi su uključivali radio sisteme, uređaje za šifrovanje, predajnike, naočare za noćno osmatranje, opremu za nadzor i “biometrijsku opremu i opremu za pozicioniranje”, saopštio je Pentagon. Većina od 9.524 zaostale municije vazduh-zemlja bili su neprecizni eksplozivi.

Ukrajina je postala korisnik neke opreme koja je prvobitno bila namijenjena za Afganistan. Izvještaj je pokazao da je pet helikoptera Mi-17 službeno prebačeno u Ukrajinu ove godine nakon što su prethodno poslani u tu bivšu sovjetsku republiku na radove na održavanju. Ostala oprema prebačena u Ukrajinu uključivala je 37.000 granata haubica, kao i puščanu municiju, granate i 119.000 minobacačkih metaka od 82 mm.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.