Papa Franjo: Rasistički Zapad više pozdravlja ukrajinske izbjeglice - Balkan Times

Papa Franjo: Rasistički Zapad više pozdravlja ukrajinske izbjeglice

Papa Franjo kaže da rasizam stoji iza činjenice da su mnoge zapadne zemlje izrazile veću dobrodošlicu ukrajinskim izbjeglicama nego onima iz drugih dijelova svijeta.

Papa Franjo: Rasistički Zapad više pozdravlja ukrajinske izbjeglice – Papa Franjo kaže da rasizam stoji iza činjenice da su mnoge zapadne zemlje izrazile veću dobrodošlicu ukrajinskim izbjeglicama nego onima iz drugih dijelova svijeta.

Govoreći u petak na italijanskoj televizijskoj stanici RAI, poglavar Katoličke crkve je rekao da takav tretman evidentno dokazuje da smo “mi rasisti”.

Papa je naglasio da Zapad također segregira izbjeglice na osnovu njihovog porijekla.

“Izbjeglice su podijeljene. Prvoklasne, druge klase, po boji kože, bilo da dolazite iz razvijene ili nerazvijene zemlje”, rekao je poglavar Katoličke crkve za RAI.

“Mi smo rasisti… i to je loše”, dodao je. “Također je bilo ljutnje zbog navodne diskriminacije afričkih stanovnika Ukrajine na granicama.”

Šef suverene države Vatikan je također naglasio da, iako svaka nezavisna država ima pravo da brani svoj sigurnosni status, imperativ je da izbjegne “opšte napuštanje” mira.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.