Panel u SAD: Kriza u BiH je otpočela pod pokroviteljstvom Washing

Panel u SAD: Kriza u BiH je otpočela pod pokroviteljstvom Washingtona

Previranje na Balkanu naziv je diskusije koju je u New Yorku organizirao institut Harriman, pri prestižnom Univerzitetu Columbia. Govorilo se o žarišnim tačkama na Zapadnom Balkanu, uključujući BiH.

Panel u SAD: Kriza u BiH je otpočela pod pokroviteljstvom Washingtona – Momentalna previranja na Balkanu, tačnije, u Srbiji, na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, mogu se uporediti sa uzburkanom situacijom na Balkanu 90-tih koja je vodila raspadu Jugoslavije.

Zemlje regiona su i dalje medjusobno povezane, te se i nestabilnost lako prelijeva iz jedne zemlje u drugu. Uz to, u svjetlu šire geopolitičke situacije, rata u Ukrajini, jačanja ekstremno desničarskih struja u Evropi – a sve to onda u kombinaciji sa tendencijama izolacionizma, takvo stanje ostavlja brisani prostor za ruski utjecaj, bio je jedan od zaključaka grupe istaknutih panelista.

“Posebno ćemo se danas osvrnuti na krizu u BiH, koja je, kako ja vjerujem, izvorno otpočela pod pokroviteljstvom vanjske politike Sjedinjenih Država putem pisma koje je državni sekretar Blinken poslao u martu 2021. kolektivnom Predsjedništvu BiH, u kojem je pozvao na izbornu reformu. Ta izborna promjena se promovirala po nalogu hrvatske desničarske partije HDZ u BiH. Ovo je kuliminiralo kad se visoki predstavnik Christian Schmidt, ne samo konzultirao sa hrvatskom vladom, nego i primijenio bonske ovlasti kako bi nametnuo izmjene Izbornog zakona tokom samog samog prebrojavanja glasova 1. oktobra. Opisati taj potez šokantnom predstavom oholosti i neliberalnosti, je preblago”, rekla je domaćin događaja, profesorica međunarodnih odnosa na Harriman Institute, Tanya Domi.

U dodatnoj molbi Glasa Amerike profesorici Domi da pojasni navode, ona je rekla između ostaloga kako američka vanjska politika od slanja pisma u martu 2021. do danas nije odgovorila na bh. krizu s konkretnim strateškim rješenjem, dodajući kako je američki pristup reformi Izbornog zakona praktički unaprijedio etničke napetosti, a u ovom zadnjem slučaju tokom izbora, i otišao na ruku jednoj politčkoj partiji.

Reuf Bajrović iz Evropske alijanse smatra da je “momentalna kriza u Bosni i Hercegovini implementirana iz Zagreba, Washington i Londona, i smatra je najvećom krizom od 1992. godine, dodajući da je to i najveća kriza kredibilnosti Sjedinjenih Država kod naroda u BiH od rata do danas “, ali dodaje da nije prekasno da se to popravi, ako bude volje.

Kurt Bassuener iz Vijeća za politiku demokratizacije, kaže da je trenutka politika Washingtona u odnosu na ne samo BiH, nego cijeli zapadni Balkan, pacifikacija, to jest nastojanje da Balkan jednostavno ne bude problem, dodajući da će najveću korist od trenutnog procesa imati oligarsi na Balkanu, prvenstveno Milorad Dodik, ali i svi ostali.

“Trenutni potezi međunarodne zajednice vode na zaključak da su Washington i svi ostali odustali od integrirane BiH”, kaže Bassuener i dodaje “da smatraju da Balkan u suštini počiva na plemenskim osnovama i jedino što se može učiniti jest ostvariti pojedine dogovore s potencijalnim ratnim vođama”.

izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.