Palestinski premijer: Bolno je gledati prvi let iz Izraela u UAE Balkan Times

Palestinski premijer: Bolno je gledati prvi let iz Izraela u UAE

Palestinski premijer: Bolno je gledati prvi let iz Izraela u UAE – Mohammad Shtayyeh ističe da je dogovor o normalizaciji odnosa kršenje arapske pozicije prema arapsko-izraelskom konfliktu.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh kritizirao prvi direktni komercijalni let između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekavši da je “veoma bolno” to gledati, nakon što je avion sletio u Abu Dhabi.
Dodao je da je dogovor o normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela “jasno i očigledno kršenje arapske pozicije prema arapsko-izraelskom konfliktu”.
Shtayyeh je kazao da ime leta “Kiryat Gat” predstavlja izraelsko naselje izgrađeno u gradu Fallujah, na okupiranom palestinskom teritoriju, prenosi palestinska agencija WAFA.
“Veoma je bolno za nas da izraelski avion sleti u Emirate, pod imenom leta ‘Kiryat Gat’, naselja koje je izgrađeno na okupiranim palestinskim teritorijama u gradu Fallujah, u kojem je Gamal Abdel Nasser bio zarobljen. To je jasno i očigledno kršenje arapske pozicije prema arapsko-izraelskom konfliktu.”
“Pozdravljamo stav nekih arapskih zemalja koje su protiv normalizacije s Izraelom, čime turneja [američkog državnog sekretara Mikea] Pompea nije uspjela u postizanju željenih ciljeva”, dodao je.
‘Zadržava se izraelska vojna oštrica’
“Nadali smo se da će avion Emirata sletjeti u oslobođeni Jerusalem, ali živimo u teškom dobu za Arape”, rekao je Shtayyeh.
Američki i izraelski zvaničnici stigli su u ponedjeljak u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi završili dogovor o normalizaciji odnosa Izraela i te arapske zaljevske države.
Jared Kushner, visoki savjetnik Bijele kuće i zet američkog predsjednika Donlada Trumpa, izjavio je nakon dolaska da bi Washington mogao zadržati izraelsku vojnu oštricu dok unapređuje veze s UAE-om, drugoj po veličini ekonomiji u arapskom svijetu i regionalnoj sili, prenosi Reuters.
Rekao je da Palestinci ne trebaju biti “zaglavljeni u prošlosti”.
“Moraju sjesti za stol. Mir će biti spreman za njih, imat će priliku čim budu spremni prihvatiti ga”, kazhao je Kushner, koji je, kao član američke delegacije, pratio izraelske zvaničnike na prvom zvaničnom izraelskom letu iz Tel Aviva za UAE.
Delegacije Izraela i UAE-a razgovarat će o ekonomskoj, naučnoj, trgovinskoj i kulturnoj saradnji tokom posjete.
Direktni letovi između dvije zemlje, također, bit će na dnevnom redu, rekao je glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova po slijetanju u Abu Dhabi.
Avion je letio preko teritorije Saudijske Arabije, koja nema uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom.
“Tako izgleda mir za mir”, napisao je na Twitteru izraelski premijer Benjamin Netanyahu.
Obostrani antagonizam prema Iranu
Sporazum o normalizaciji odnosa, pod posredstvom Washingtona, objavljen je 13. augusta te UAE postaje prva arapska zemlja koja će uspostaviti odnose s Izraelom u više od 20 godina, nakon Egipta i Jordana.
Katalizator sporazuma bio je obostrani antagonizam prema Iranu, navodi britanska agencija.
Iako ga je pozdravio veći dio međunarodne zajednice, činjenica da je UAE priznao Izrael bez uvjeta stvaranja palestinske države za Palestince ovaj sporazum znači izdaju njihovog cilja.
Palestinci su ogorčeni potezom UAE-a te su zabrinuti da će sporazum oslabiti panarapsku poziciju, koja uključuje poziv Izraelu da se povuče sa okupiranih teritorija i prizna palestinsku državu, u zamjenu za uspostavu diplomatskih odnosa s arapskim zemljama.
Ujedinjeni Arapski Emirati tek su treća zemlja na Bliskom istoku koja je priznala Izrael od njegovog osnivanja 1948. godine.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.