Palestinski otpor: Emirati prosjače od Izraela - Balkan Times

Palestinski otpor: Emirati prosjače od Izraela

Palestinski otpor: Emirati prosjače od Izraela – Nakon što je u izraelskom listu objavljen kontroverzni članak ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata, grupa palestinskog otpora oštro su kritikovale davanje ustupaka cionističkom režimu, i nazvale ga prosjačenjem normalizacije odnosa s tim režimom.

Jedan od lidera grupe Islamski džihad Palestine, Ahmad Al-Mudlil, je u reakciji na članak koji potpisuje Jusuf Al-Utaiba, ambasador UAE u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji je objavio cionistički list na hebrejskom jeziku Yediot Ahronot, rekao:

„Taj potez je prosjačenje od Izraela i nastojanje da se utvrdi njegovo postojanje u regionu.“

On je izjave ambasadora u vezi sa sigurnosnom saradnjom nazvao opasnima i upozorio da neke arapske organizacije i institucije nastoje utvrditi izraelsko prisustvo u regionu, a palestinsku zemlju pokloniti Tel Avivu.

„Neke od tih zemalja ne žele da u regionu postoji država Palestina, što je u skladu sa američkim stavovima. Mi od tih organizacija i sistema i ne očekujemo nešto više“ – kazao je on.

Na sporni članak reagovao je i glasnogovornik Hamasa, Hazem Kasim.

„Ambasador Emirata nastoji pronaći zajedničke tačke svoje zemlje i cionističkog režima i prosi i moli taj režim za normalizaciju odnosa. Opetovane izjave Utaibe u vezi s tim da je on bio prisutan na ceremoniji predstavljanja plana pod nazivom sporazum stoljeća u Bijeloj kući, predstavlja vrijeđanje osjećanja svih Palestinaca“ – kazao je on pozivajući sve one koji nastoje normalizovati odnose s cionističkim režimom da to obustave, jer se tako „cionistički režim podstiče na nastavak agresije nad palestinskim narodom i islamskim svetinjama, te predstavlja izdaju palestinskog naroda“.

Narodni front za oslobođenje Palestine također je na tu temu izdao saopštenje u kojem se ističe da sadržaj članka ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata predstavlja skok naprijed u pokazivanju uloge UAE na putu normalizacije odnosa s Izraelom.

„To što je članak objavljen u vrijeme slijetanja emiratskog aviona na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu nije slučajno, nego je on poluga pritiska nad Palestince, da se predaju Trumpovom planu i planu aneksije Zapadne Obale“ – navodi se u saopštenju.

Ta grupa također tvrdi da „sve ono što je izneseno u Al-Utaibinom članku u vezi sa sigurnosnom saradnjom Emirata i cionističkog režima u regionu, jasno znači podršku Emirata tom režimu i njegovoj politici naspram palestinskog pitanja i prava palestinskog naroda, te pomoć za ostvarenje njegovih ciljeva“.

Izraelski list je prije nekoliko dana objavio članak Jusufa Utaibe, ambasadora UAE u Vašingtonu, u kojem on naglašava da Emirati mogu biti kapija za veze Izrala s regionom i svijetom.

On je sasvim otvoreno priznao da njegova zemlja nastoji normalizirati odnose cionističkog režima i arapskog svijeta te da je dosad učinila brojne ustupke Tel Avivu.

Njegov članak naišao je na oštre kritike i osude palestinskih i drugih grupa otpora u regionu.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.