Palestina poziva na pritisak na Izrael da omogući glasanje u istočnom Jerusalemu - Balkan Times

Palestina poziva na pritisak na Izrael da omogući glasanje u istočnom Jerusalemu

Palestina je uputila pisma međunarodnim akterima, tražeći od njih da izvrše pritisak na Izrael da omogući održavanje predstojećih palestinskih izbora u istočnom Jereusalemu, saopćio je palestinski premijer Mohammed Ishtaye.

Palestina poziva na pritisak na Izrael da omogući glasanje u istočnom Jerusalemu – Tokom online sastanka vlade, Ishtaye je kazao da su pisma upućena Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji, Sjedinjenim Državama i Rusiji putem palestinskog ministarstva vanjskih poslova.

– U pismima se traži od međunarodnih aktera da obavežu Izrael na potpisane sporazume koji dopuštaju Palestincima u istočnom Jerusalemu da učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima zakazanim za 22. maj – kazao je.

Ishtaye je naglasio da su sve palestinske frakcije postigle konsensuz o održavanju parlamentarnih izbora na svim palestinskim teritorijama, među kojima je i istočni Jerusalem.

Palestina je u februaru objavila da se zvanično obratila izraelskoj vladi, zatijevajući od nje da omogući Palestincima u istočnom Jerusalemu da učestvuju na parlamentarnim izborima.

U četvrtak je Palestinska centralna izborna komisija (PCEC) objavila da su 36 izbornih listi prijavljene za parlamentarne izbore, uključujući Palestinski islamski pokret otpora (Hamas), ljevičarske stranke, nezavisne ličnosti, mlade i žene.

U januaru je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas objavio da će opći izbori u 2021. godini uključivati parlamentarne izbore 22. maja, predsjedničke izbore 31. jula i izbore za Palestinsko nacionalno vijeće, najviše tijelo za donošenje odluka Palestinske oslobodilačke organizacije, 31. augusta.

Palestinska uprava primila je 100.000 doza vakcina Sinopharm koju je donirala Kina.

Ministar zdravlja Mai al-Kaila rekao je da će vakcine Sinopharm koje su stigle u Ramallah “u velikoj mjeri doprinijeti ubrzanju kampanje vakcinacije u zajednici”.

Ranije ovog mjeseca Palestina je primila 62.000 doza vakcine kroz parnerstvo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom osmišljeno da pomogne siromašnim zemljama.

PA je također primila 10.000 doza vakcine Sputnik V ruske proizvodnje.

Vlasti u pojasu Gaze, kojim vlada pokret otpora Hamas, dobile su 60.000 doza vakcine od palestinskih političara u UAE.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.