Oživljavanje DAIŠ-a u sjeni američkih zračnih napada na snage Otpora

Oživljavanje DAIŠ-a u sjeni američkih zračnih napada na snage Otpora

Regionalna operacija bombardiranja Deir-ol-Zura u Siriji, koja je rezultirala pogibijom i ranjavanjem nekoliko pripadnika iračkog Hezbullaha, pokrenula je nove rasprave o američkoj vojnoj prisutnosti u Iraku i Siriji.

Oživljavanje DAIŠ-a u sjeni američkih zračnih napada na snage Otpora – U regionalnoj operaciji bombardiraja Deir-ol-Zura, u Siriji, korišten je teritorij Iraka i Sirije, i zapravo je narušen nacionalni suverenitet dviju arapskih zemalja regije, dok su istovremeno napadnuti i državljani druge zemlje u toku njihove saradnje s vojskom zemlje domaćina, tako da su ponovljeni prethodni događaji koji su se desili u vrijeme Trumpovog predsjedničkog mandata. Nakon ovoga se postavlja pitanje kakvu će akciju poduzeti Front otpora i kako će reagirati na ovaj zločinački čin Sjedinjenih Američkih Država.

dr. Saadollah Zarei

Američko vojno zapovjedništvo na Bliskom istoku, “Centcom”, tvrdi da je nedavna akcija odgovor na nedavni napad na američku vojnu bazu u Erbilu, iako su jedinica Hashad-ol-Shaabi i Hezbullah otvoreno objavili da nisu bili uključeni u napad na bazu u Erbilu, dok s druge strane Amerikanci nisu objavili nikakav dokaz niti dokument koji bi potkrijepio njihovu tvrdnju protiv tih snaga.

Ministarstvo unutarnjih poslova Iraka također je u službenom saopćenju demantiralo bilo kakvu saradnju s američkim snagama u napadima na snage povezane s Hashad-ol-Shaabijem. Dakle, potpuno je jasno da ne postoji stvarna veza između napada na bazu agresorskih snaga u Erbilu i napada na ove snage.

Napad na američku vojnu bazu u Erbilu, poznatu kao Al-Harir, po drugi put tokom nekoliko posljednjih mjeseci, ozbiljno je upozorenje američkim vojnim snagama u Iraku i regiji.

Vojna baza Al-Harir, zbog svog smještaja u regiji Kurdistana, smatra se posebnom i za Sjedinjene Države ima značaj sličan bazi Inđirlik u Turskoj, stoga su Amerikanci odmah odgovorili kako bi spriječili da se poljulja položaj njihovih vojnih baza u regiji.

No, budući da nisu tačno znali ko je i odakle izveo taj napad, uperili su prstom u jedan od glavnih pokreta koji se protivi američkom vojnom prisustvu u Iraku i, šireći optužbe protiv njega, napali jedno od njegovih sjedišta.

Zapravo su u ovom slučaju snage Hashad-ol-Shaabi kažnjene zbog svojih antiameričkih stavova, a ne zbog antiameričkih akcija, i upravo su one zbog toga, kako je navedeno u saopćenju iračkog Hezbullaha, ugrožene i imaju pravo reagirati.

Akcije američke vojske u doba Bidena potpuno su jednake onima u vrijeme Trumpovog mandata, što pokazuje da ono što se događalo u Siriji i Iraku u ta dva perioda nije bila samo predsjednička politika, već upravo ono što je prihvaćao i čak preporučio Pentagon.

Međutim, i ova akcija i slučaj ubistva Kasema Solejmanija i Ebu Mehdija el-Mohandesa učinjeni su kako bi se umanjili i prikrili zločini Pentagona.

Američka akcija bila je, s jedne strane, zločinačko djelo protiv iračkih građana, a s druge strane, zloupotreba iračkog teritorija radi agresije na teritorij susjedne države.

U skladu s tim iračka je vlada snažno prosvjedovala protiv ovog čina, i zbog kršenja suvereniteta zemlje i u znak odbrane krvi iračkih šehida i zbog svoje zaštite, dok je na samom početku negirala da je bila učesnik u napadima na iračke snage.

Nije bilo tako davno kada su iste te mobilizacijske snage branile irački narod od terorista tekfirija, i da nije bilo Hashad-ol-Shaabija, ne bi ostalo ništa od sigurnosti iračkog naroda.

Sada SAD napadaju jedinicu Hashad-ol-Shaabi, i istovremeno tvrde da priznaju službene strukture Iraka, dok je ta jedinica dio službene strukture Iraka i posljednjih je dana također bila uključena u borbu protiv DAIŠ-a.

Istovremeno s napadom Amerikanaca na nekoliko sjedišta jedinice Hashad-ol-Shaabi, svjedoci smo i povećanja broja operacija DAIŠ-a u Iraku i Siriji.

DAIŠ je posljednjih dana ubio najmanje 60 pripadnika sirijske vojske, a u protekla tri mjeseca izveo je više od deset vojnih operacija u pokrajinama Dijala, Kirkuk, Nejnava, Salahuddin, Babil i Anbar, usmrtivši više od 200 Iračana. U svemu ovome postoje dvije glavne tačke.

Prva je tačka da je, prema iskustvima proteklih godina, uvjet za uspjeh vojnih operacija protiv DAIŠ-a da mlade i vjerski motivirane i hrabre snage Hashad-ol-Shaabija budu u prvim redovima operativnih jedinica vojske, a druga je da je Americi, kako bi prisilila Iračane da prihvate njene vojne snage potrebno da situacija u Iraku bude opasna.

Trenutno smo i u Iraku i u Siriji svjedoci istovremenog djelovanja DAIŠ-a na razvoju terorističkih operacija i američkog djelovanja na razvoju operacija protiv snaga Otpora, što pokazuje američku prirodu DAIŠ-evih snaga.

Ekskluzivno balkantimes

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.