Oštra reakcija na Janšino skandalozno vrijeđanje Kur'ana - Balkan Times

Oštra reakcija na Janšino skandalozno vrijeđanje Kur'ana

Islamska zajednica u Republici Sloveniji se oglasila povodom objave slovenačkog premijera Janeza Janše na društvenoj mreži Twitter, navodeći da su iznenađeni "činjenicom da je premijer Republike Slovenije na Twitteru podijelio tweet rekavši da je Kur'an knjiga koja je najviše uzrokovala smrt, patnju, ugnjetavanje, siromaštvo i socijalnu zaostalost."

Oštra reakcija na Janšino skandalozno vrijeđanje Kur'ana – “Najoštrije osuđujemo takav način postupanja sa Svetom knjigom i pojednostavljenu propagandnu usporedbu s Komunističkim manifestom”, ističe se na internet stranici IZ Slovenije nakon skandalozne objave premijera Slovenije na društvenim mrežama.

Smatraju da država koja predsjedava Europskom unijom mora voditi računa o poštivanju drugih religija, kultura i temelja na kojima je utemeljena Europska unija.

“Svete knjige Tore, Jevanđelja, Psalama, Kur'ana otkrivene su i napisane u povijesnom kontekstu koji se razlikuje od modernog svijeta, ali ima poruke koje su važne za cijelo čovječanstvo”, navodi se u objavi i napominje da očekuju više poštovanja u javnom prostoru od onih koji su na vlasti, te da ne koriste moć za podsticanje mržnje.

U međuvremenu je Janša pozvan u Evropski parlament na raspravu o slobodi medija povodom njegovih ispada drugim povodom, takođe na Twitteru.

Holandska zastupnica Sophie In't Veld, koja u Evropskom parlamentu vodi odjel za praćenje demokratije, pozvala je slovenskog premijera Janeza Janšu da idući mjesec sa svojim saradnicima i novinarima učestvuje u raspravi o stanju medija u Sloveniji.

Janša se u domovini susreće i s optužbama novinara da kampanjom zastrašivanja preko sebi bliskih medija pokušava ugušiti kritike na račun svoje vlade te preuzeti javne medijske kuće poput Slovenske televizije i novinske agencije STA, prenose tamošnji mediji.

Na Janšin tweet da su nedavne objave u briselskom portalu Politico o atmosferi straha i samocenzuri među nezavisnim novinarima u Sloveniji bile naručene laži koje plasira slovenska ekstremna ljevica, a članak novinarke Lili Bayer pristran, prošle je sedmice reagovala Evropska komisija izjavom da su govor mržnje, prijetnje i lični napadi na novinare neprihvatljivi.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.