Balkan Times

Opozicija u RS-u traži novo brojanje glasova, najavili proteste

Opozicija u RS-u traži novo brojanje glasova, najavili proteste – Opravdano sumnjamo da se zapisnici ne slažu s izbornim materijalom – rekao je Radović na konferenciji za novinare u Banjaluci. Prema njegovim riječima, zapisnici su prepravljani, upisivane su 0 za kandidate opozicionih stranaka, a članovima biračkih odbora nije dozvoljeno fotografisanje zapisnika.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, tvrdi da je došlo do prekrajanja izborne volje građana. On je rekao da je evidentirano 35.000 nevažećih glasačkih listova za predsjednika RS-a, kao i da na desetinama biračkih mjesta Jelena Trivić, njihova kandidatkinja za predsjednika RS-a, ima 0 glasova, što je po njihovim podacima nemoguće.

On je rekao da će opozicione stranke sutra u 15 časova podnijeti zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine za ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima za nivo predsjednika RS, te da će na bazi toga tražiti da se ponište i ponove izbori.

Borenović je najavio da će u četvrtak organizovati protestnu šetnju u Banjaluci. Predviđeno je okupljanje u 18 časova u Parku “Mladen Stojanović” te protest na Trgu Krajine u 19 časova, pozivajući građane da im se pridruže.

PDP i Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a za predsjednicu RS, u izbornoj noći proglasili su pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom. Kasnije je pobjedu proglasio i Dodik, a prema preliminarnim podacima CIK-a, on ima veći broj glasova.

izvor

Exit mobile version