Okolnosti bijega predsjednika Ashrafa Ghanija - Balkan Times

Okolnosti bijega predsjednika Ashrafa Ghanija

Afganistanska ambasada u Tadžikistanu otkrila je da je Ghani nosio sa sobom 169 miliona američkih dolara.

Okolnosti bijega predsjednika Ashrafa Ghanija – Visokopozicionirane ličnosti u bivšoj afganistanskoj vladi otkrile su neke detalje o okolnostima bijega predsjednika Ashrafa Ghanija, a više izvora je potvrdilo da je došlo do oštrog neslaganja između afganistanskog predsjednika i potpredsjednika Amrullaha Saleha oko toga kako se nositi s brzim napredovanjem talibana prema glavnom gradu, Kabulu, kao i o strategiji nakon pada grada ako dođe do toga.

Bivši zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je za Al Jazeeru.net da je Saleh odbacio ideju o napuštanju Afganistana i da je insistirao na zaštiti legitimiteta međunarodno priznate vlade. Smatrao je se treba preći na novu fazu otpora talibanima u slučaju da vojska i sigurnosne službe izgube kontrolu nad glavnim gradom.

Međutim, predsjednik Ghani je, prema riječima zvaničnika, djelovao napeto i očekivao je da će pad Kabula biti popraćen masakrima nad svima u predsjedničkoj palati, poznatoj kao Arg, te je zatražio od svog zamjenika da ga prati prilikom napuštanja zemlje kako bi se izbjegla katastrofa.

Bivši dužnosnik u afganistanskoj vladi smatra da je predsjednik Ghani dobio informacije od američke administracije koje nije želio podijeliti sa svojim zamjenikom. Odbacio je mogućnost da se Ghanijev odlazak iz predsjedničke palate prema aerodromu, a zatim i napuštanje države, odvijao bez koordinacije sa američkim snagama ili američkom ambasadom.
Sa sobom nosio 169 miliona dolara

U medijima je objavljen spisak imena 52 zvaničnika, uključujući predsjednika Ashrafa Ghanija i njegovu suprugu, koji su u nedjelju, sredinom avgusta, bili na letu za Dushanbe, glavni grad Tadžikistana, odakle su prebačeni na drugo odredište. Zatim je predsjednik Ghani, u svom obraćanju uživo, saopćio da je stigao u Ujedinjene Arapske Emirate, objašnjavajući tom prilikom okolnosti svog odlaska iz zemlje, što je opravdao time da želi spriječiti krvoproliće.

Afganistanska ambasada u Tadžikistanu otkrila je da je Ghani nosio sa sobom 169 miliona američkih dolara.

Drugi zvaničnik u afganistanskom Ministarstvu vanjskih poslova potvrdio je za Al Jazeeru.net da su američke snage opkolile predsjedničku palatu istog jutra kada je predsjednik pobjegao i da su razoružale Republikansku gardu. Palatu su napustile nekoliko sati kasnije, s tim da nije poznato koji su zadatak imale unutar palate, a potom je predsjednik nestao.

Zvaničnik u afganistanskom Ministarstvu vanjskih poslova vjeruje da je predsjednik pod zaštitom američkih snaga napustio palatu i zaputio se na aerodrom. Odbacio je glasine, kako ih je nazvao, o Ghanijevom odlasku helikopterom, rekavši da je avion koji je odvezao predsjednika do Tadžikistana odabrao put koji je teško pratiti. Kada ga vlada te zemlje nije htjela primiti, nastavio je put do svog konačnog odredišta.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.