Novi premijer u Francuskoj: Macronov riskantni manevar - Balkan Times

Novi premijer u Francuskoj: Macronov riskantni manevar

Novi premijer u Francuskoj: Macronov riskantni manevar – Francuska ima novog premijera: Jean Castex, 55, do sada prilično nepoznat, gradonačelnik grada sa 6000 stanovnika. Sa ovom kadrovskom izmjenom predsjednik Macron želi prije svega ojačati samoga sebe.

Piše:  Britta Sandberg

Preveo: Ešref Zaimbegović

Ceremonije primopredaje u dvorištu hotela Matignon, sjedišta premijera u Parizu, su uobičajeni ritual u Francuskoj – najjednostavnije sredstvo, da kao vladajući predsjednik svima predstavite nove postavke. Ne ide tamo sam nego šalje nekoga drugoga. Tako je bilo i pod predsjednikom Francois Hollande, kada je 2014. postavio mladoga Manuela Vallsa da naslijedi osijedjelog Jean-Marc Ayraulta. Tako je bilo i u petak.

Ali ovaj oproštaj donosi više pitanja nego mnogi prije toga. Najjednostavnije glasi: zašto? Zašto predsjednik Emmanuel Macron zamjenjuje uspješnog, popularnog i do kraja lojalnog Edouarda Philippea sa jednim nepoznatim? Još prije nekoliko dana Macron je u jednom intervjuu objasnio kako je njegovo povjerenje u Philippea neograničeno i kako su odnosi između predsjednika i premijera bili izuzetni u protekle tri godine.

Philippe je pragmatičan i opušten. Njegovi nastupi su u principu ugodno kratki, njegovi odgovori na pitanja političkih protivnika često ironični i ponekad prilično uveseljavajući. Osim toga on bi mogao biti jedan od prvih premijera koji je u parlamentu glasno kazao „govno“ i „sranje“. Retorički on je u mnogome suprotnost Emmanueleu Macronu.

Francuzi su naučili da cijene njegov mirni, ali ozbiljan pristup prije svega u tvrdim tjednima Corona lockdowna u Francuskoj.

U jednoj anketi IFOP instituta i nedjeljnom izdanju dnevnika “Journal de Dimanche” Philippe je nedavno dobio podršku od 50 posto, a Macron samo 38 posto ispitanih. Mnogi smatraju da su upravo ovi brojevi bili motiv za personalne promjene u Matignonu. Od novog premijera Jeana Castexa ne dolazi skoro nikakva opasnost da umanji slavu predsjednika. „Ja nisam ovdje da bih stajao pod svjetlima reflektora, ja sam ovdje da bih isporučio rezultate“, rekao je Castex hrabro u svome prvom velikom intervjuu u petak uvećer. Ali, je li politika stvarno tako banalna?

„Macron sada postaje predsjednik i premijer istovremeno“

Predsjednik se kreče sve više ka autoritarnom vršenju svoje moći, komentarisao je konzervativni poslanik Eric Ciotti na twiteru. „Macron je odlučio da preuzme obje funkcije. On će biti istovremeno predsjednik i premijer.“, citiran je u petak neimenovani predstavnik vladajuće partije. Predsjednik bi htio preostale dvije godine svoga mandata, koje se najavljuju kao teške, sam oblikovati da bi povećeo šanse za ponovni izbor.

Macron de facto ukida političku poziciju premijera, time što na nju postavlja visokog, nepoznatog činovnika uprave, kaže se u komentaru “Le Monde”. Nominovanje bliskog Macronovog povjerenika za šefa kabineta novog premijera samo pojačava utisak neprijateljskog preuzimanja Matignona od strane Jelisejske palate. Francuska se kreče na predsjednički režim kakav je još Nicolas Sarkozy uvijek želio.

Postaje li Philippe sada konkurent Macronu?

Oprostiti se od Edouarda Philippea nije operacija bez rizika. Nakon napuštanja vlade mogao bi popularni bivši premijer, koji sada ide za gradonačelnika lučkog grada Avr na sjeveru Francuske, postati ozbiljan konkurent Macronu na predsjedničkim izborima u maju 2022. Trenutno u konzervativnom lager nema puno figura koje imaju predsjedničku staturu. Na vlasti se Edouard Philippe, koji nikada nije postao član vladajuće partije “La République en Marche”, mogao bolje kontrolisati i ograničavati.

Demoskop Jérôme Fourquet, koji u svome bestseleru “L’Archipel Français” opisuje rastuću podjelu francuskog društva, vidi još jednu opasnost: Otpuštanje Philippea moglo bi se interpretirati kao novi “fait du prince”, akt suverena Macrona, izazvan previše razvijenim egom. To ne djeluje baš suvereno.

Edouard Philippe je za vrijeme svoga trogodišnjeg mandata bio izuzetno lojalan, ali nikada previše poslušan. Šefa kabineta, koga mu je Macron predložio nakon njegovog imenovanja za premijera, odbio je. Nicolas Revel važio je kao bliski privrženik predsjednika jer su oba pod Hollandeom zajedno radili u Jelisejskoj palati. Sada će Ravel stupiti na tu poziciju pod Jean Castexom.

Osim toga, dvije odlučujuće krize proteklih godina potpalio je Philippe svojim prijedlozima i izjavama: To je bio on, koji je 2018. predložio povećanje poreza na benzin i ograničenje brzine na 80 km/h na državnim cestama. Obje mjere su sve Francuze, koji ne stanuju u Parizu i oslanjaju se na svoj auto, razljutilo i još jednom pokazalo veliki razdor između vladajućih u Parizu i Francuza u provinciji. Planirani porez na benzin, koji je vlada kasnije opet povukla, bio je odlučujući okidač za pokret žutih prsluka.

Također i protekle zime bio je jedan zahtjev Edouard Philippea izazivač tjednima dugog štrajka protiv mirovinske reforme vlade: Premijer je insistirao da se doba odlaska u mirovinu pomjeri sa 62 na 64 godine. Macron je u početku bio protiv toga, ali je onda dopustio da ga uvjere i saglasio se sa mjerama u jednom noćnom telefonskom razgovoru. Vjerovatno je poslije toga više puta osjetio kajanje.

Od novoga premijera Jeana Castexa može se očekivati manje otpora. On se profilirao u Corona krizi prije svega kao “Monsieur Déconfinement”, koji je efikasno i nečujno organizovao kraj lockdowna i uvođenje mjera popuštanja.

Castex poznaje dobro francuski zdravstveni sistem koji treba hitno reformisati; osim toga ima dobre veze sa sindikatima. A konzervativnim republikancima je teško kritikovati ga – u prošlosti su svoga partijskog druga uvijek hvalili. Castex je tek u petak, kratko nakon svoga imenovanja, istupio iz partije.

Castex se dobro uklapa u planove predsjednika

On je u TV intervjuu na TF1 izjavio da je „socijalni Gaullist“ i najavio da hoće izraditi novi socijalni pakt. Mnogi Francuzi su tada po prvi puta otkrili jaki južnofrancuski akcenat novog premijera. Castex ne zvuči kao svi ostali zastupnici pariške elite, on važi kao čovjek regiona. Jedina knjiga koju je napisao posvećena je željezničkoj liniji između Perpignan i Villefranche.

Sve to se dobro uklapa u nove planove predsjednika koji hoće da regionima prenese više političke odgovornosti. Također i protiv više zaštite okoline u programu vlade Castex nema primjedbi dok se Edouard Philippe kod zelenog zaokreta uvijek pomalo trzao.

Philippe je sada dobio od predsjednika nalog da za predsjedničke izbore 2022. organizuje novu većinu. “La République en Marche” pokazuje tešku istrošenost. U Parizu se čuje da bi nekadašnji premijer trebao da osnuje novu partiju. Time bi mu međutim mogla pripasti znatno veća uloga nego premijera u Matignonu.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.