Novi izraelski zračni napadi na pojas Gaze - Balkan Times

Novi izraelski zračni napadi na pojas Gaze

Novi izraelski zračni napadi na pojas Gaze-Nedavni niz zračnih napada izraelskog režima na sjeverni i južni dio okupiranog pojasa Gaze odnio je živote osmero palestinske djece,a prema izvještajima život je izgubio i drugi komandant palestinskog pokreta Islamski džihad.

Islamski džihad je u svojoj današnjoj izjavi potvrdio pogibiju Halida Mansoura,komandanta u južnom dijelu pojasa Gaze u subotu,6. avgusta.

Halid Mansour je drugi visoki vojni dužnosnik Islamskog džihada koji je ubijen odkako je izraelski režim lansirao seriju napada na Gazu u petak prilikom čega je život izgubio Tayseer al Jabari,stariji komandant Islamskog džihada iz sjevernog dijela Gaze.

Još tragičnija je vijest da su u ovim zračnim napadima okupatorskog režima nastradala i djeca.Naime,najmanje šestero djece je poginulo u napadima na naseljeno područje blizu izbjegličkog kampa Jabaliya na sjeveru pojasa Gaze u subotu,što je od petka kada su počeli napadi,podiglo broj nastradale djece na 8.

Među nastradalom djecom su dvojica braće od 5 i 11 godina koji su poginuli u izbjegličkom kampu  Jabaliya.

Identitet dvojice braće je utvrđen.Naime,radi se o Moamenu al Nayrabu i Ahmedu al Nayrabu ,a prema riječima Ministarstva zdravlja Palestine,brutalni napadi režima koji traju od petka odnijeli su živote najmanje 34 osobe a 215 ih je ranjeno.

“Nemam riječi kojima bih opisao ono što sam vidio,još uvijek se tresem,” riječi su Ahmada Arafaha,čovjeka koji je svjedočio užasavajućim scenama brutalnog napada.

“Slušali smo vijesti ,kao i svi ostali,a onda smo čuli vrištanje i istrčali smo napolje.Vidio sam užas.Djeca prekrivena krvlju,dijelovi tijela razbacani po cesti,ljudi trče,zbunjeni i dezorijentisani.To je bio masakr,bukvalno.Ne mogu da opišem,još uvijek sam u šoku.To su bila samo djeca,šta su ona skrivila?” izjavio je svjedok događaja.

Tenzije su eskalirale na teritoriji cijele okupirane enklave,kada je izraelski režim započeo seriju zračnih napada,uništavajući civilnu infrastrukturu i pritom ubijajući ljude pod izgovorom da cilja “vojne mete.”

Prema izvještaju palestinskih institucija ,oko 650 stambenih objekata je oštećeno u prva 24 sata zračnih napada.

Izraelske snage su presjekle dotok nafte u Gazu prije početka serije napada čime su ograničili jedinu elektranu u tom području i tako smanjili opskrbu električnom energijom na 8 sati dnevno.Zdravstvene ustanove su upozorile da će biti ozbiljno ugrožene zbog ograničenja korištenja struje u narednim danima.Međutim,režim je nastavio sa svojim planovima.

U odgovoru na brutalne zračne napade , snage palestinskog otpora su ispalile više od 400 raketa na teritoriju Izraela,zbog čega su se oglasile sirene za uzbunu a stanovništvo je pobjeglo u skloništa.

Islamski džihad je svoje poteze nazvao “samo početnim odgovorom” na izraelski masakr ,dok je generalni sekretar Palestinskog pokreta otpora Zijad al Nakhalah izjavio da izraelski neprijatelj treba da očekuje neprestane sukobe u toku ove agresije.

Kako izjavljuje Reuters,Egipat nastoji da smiri situaciju te je aktivno uključen u razgovorima sa obje strane.

Egipatska delegacija na čelu sa general majorom Ahmedom Abdelhaliqom stigla je u Izrael u subotu,nakon čega je planirano da otputuju u Gazu kako bi obavili posredničke razgovore u nadi da će osigurati jedan dan prekida vatre kako bi se moglo započeti sa mirovnim pregovorima.

Izraelski izvori u subotu kažu da je Izrael spreman da zračni napadi potraju i sedmicu dana,te da trenutno nema nikakvih pregovora sa Islamskim džihadom o prekidu vatre.Izvještaj jasno kaže:” Vojska se sprema za napade tokom cijele sedmice i trenutno ne održava nikakve pregovore o prekidu vatre.”

Podsjećamo,prošlog maja,grupe otpora iz Gaze su ispalile 4000 raketa tokom operacije Mač Kudsa,nakon što su snage izraelskog režima počele napade na Palestince.

Dok svijet ponovo šuti o zločinima nad Palestincima,ubijena djeca će i dalje biti nošena na rukama svojih uplakanih roditelja dok će u isto vrijeme buldožeri izraelskog režima rušiti svaki dio egzistencije palestinskog čovjeka.

Zapad šuti jer ako bi i htjeli nešto učiniti,to bi,prema logici cionista i njihovih podržavatelja značilo antisemitizam.Evropa je,zbog mračne prošlosti iz Drugog svjetskog rata i holokausta možda zauvijek vezana od strane cionista koji po ko zna koji put prijete antisemitizmom i nalaze nove načine da opravdaju ono što čine Palestincima.

izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.