Njemačka zbog svoje prošlosti udovoljava zahtjevima Izraela - Balkan Times

Njemačka zbog svoje prošlosti udovoljava zahtjevima Izraela

Ovako je Goethe Institut, njemačka državna kulturna asocijacija, opravdala svoju odluku da zabrani nastup istaknutog palestinskog pisca i novinara Mohammeda el-Kurda na svojoj konferenciji “Beyond the Lone Offender”.

“Odgovarajuće” i “prihvatljivo” ovdje nisu nasumični – oni odražavaju duboko ukorijenjen pristup u Njemačkoj prema palestinskom pitanju. To je pokroviteljsko: „Mi, Nijemci, možemo vas, žrtve, naučiti iz naše zone komfora, šta treba ili ne treba da se govori o vašem tlačitelju.

Ali to takođe pokazuje kako su Nijemci podložni službi misli kada je Izrael u pitanju. “Odgovarajuće” i “prihvatljivo” nije prema njemačkim kriterijima, to je ono što Izrael smatra prikladnim i prihvatljivim.

Progonjeni svojom prošlošću, Nijemci pokušavaju da svoja osjećanja krivice prenesu na ramena Palestinaca. Antisemitizam više nije njihov problem – to su Palestinci. Palestinci koji neće snositi tu odgovornost i izviniti se nisu odgovarajući i prihvatljivi glasovi.

Goethe Institut je delegitimizirao Kurdov glas i sve što on predstavlja. Od sada će bilo kojoj njemačkoj instituciji biti teško da pozove Kurda. Standard je postavljen. Njegov glas nije prihvatljiv i primjeren Nijemcima.

Antipalestinski diskurs
Ovo odbijanje bilo je praćeno gotovo potpunom tišinom u njemačkom društvu. Osim nekoliko Nijemaca koji su se usudili otkazati svoj dolazak u znak protesta protiv otkazivanja Kurdovog nastupa, nijedna institucija, političar ili javna ličnost nije se usudila progovoriti ni riječ.

Prošlog maja, berlinska policija zabranila je nekoliko protesta povodom obilježavanja dana Nakbe. Kada je stotine aktivista izašlo na ulicu uprkos zabrani, bili su suočeni sa brutalnim napadima policije, koja je privela na desetine njih. U jednom snimku, koji je podijelio Human Rights Watch, policajac govori ženi da je drže zato što je uzvikivala ” Free Palestine'”

Njemački mediji koji su pratili priču Goethe Instituta su je tretirali kao vijest, ponavljajući izjavu Instituta.Od Mohammed el-Kurda nisu tražili komentar. Ovo je način na koji Njemačka postupa s nama: priča o nama, bez nas.

Antipalestinske prakse i diskurs posljednjih godina su u porastu. Nije to samo populističko ponašanje na ulicama među desničarskim grupama. Nije na marginama. To je u mejnstrimu – među zvaničnicima, izabranim predstavnicima, zvaničnim institucijama, civilnim društvom i medijima.

Novinarku Nemi el-Hasan otpustio je njemački kanal WDR nakon što je desničarski aktivista objavio njenu fotografiju na al-Quds maršu u Berlinu 2014. godine, kada je imala 17 godina, mnogo prije nego što je postala novinarka. Sraman je način na koji su se njemački mediji pridružili napadu na nju i tretirali je kao grešnicu koja treba da se izvini.

Njemački državni emiter Deutsche Welle (DW) nedavno je otpustio sedam arapskih i palestinskih novinara zbog njihovih objava na društvenim mrežama koje je osudio kao “antisemitske”. Samo prošlog mjeseca, izložba radova palestinskih umjetnika u sklopu poznatog umjetničkog festivala Documenta 15 u gradu Kasselu bila je meta rasističkog vandalizma.

Ne radi se više o tome da se Nijemci plaše da progovore – taj posao je odavno završen; Nijemci se često suzdržavaju od bilo kakve kritike Izraela ili iskazivanja bilo kakve solidarnosti s Palestincima. To sada također dovodi do toga da se Nijemci suzdržavaju od zatupanja prava Palestinaca da se njihov glas čuje.

Ova tišina omogućava da se antipalestinski osjećaj duboko naseli u mentalitetu društva, izvan desničarskog ili cionističkog lobija.

Ovo je proces koji nas može dovesti do veoma mračnog mjesta. Zastrašujuće je pomisliti da se ovo dešava u zemlji koja ima toliko toga da nauči iz sopstvene historije. To je prijetnja Palestincima u Njemačkoj, uskraćujući im siguran prostor da javno govore o vlastitom cilju.

Pokušaj izraelskih branitelja da propalestinska prava učine sinonimom za antisemitizam destruktivan je za Palestince u Njemačkoj na toliko nivoa. Od generacija Palestinaca u Njemačkoj traži se da reguliraju svoj identitet i osjećaje prema svojoj domovini na način koji je prikladan i prihvatljiv za njihovog tlačitelja.

Šta će biti sljedeće? Prisiljavanje Palestinaca da sakriju svoj identitet kako ih ne bi lovili na ulicama?

Ovo bi trebalo da bude krajnje alarmantno za Nijemce. Pokušaj da se oslobodite mračne prošlosti prema jednoj grupi ne bi se trebao dogoditi stvaranjem mračne sadašnjosti za drugu.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.