Netanyahu najavio skoru posjetu Bahreinu - Balkan Times

Netanyahu najavio skoru posjetu Bahreinu

Netanyahu najavio skoru posjetu Bahreinu – Izraelski premijer razgovarao sa bahreinskim prijestolonasljednikom mjesec dana od uspostavljanja odnosa dvije države.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je danas kako je razgovarao sa prijestolonasljednikom Bahreina Salmanom bin Hamadom bin Khalifom i da će uskoro posjetiti tu zaljevsku državu mjesec dana pošto su uspostavljeni diplomatski odnosi, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Netanyahu je u saopćenju objavljenom na društvenim mrežama naveo kako je sa prijestolonasljednikom razgovarao o „činjenici da mogu donijeti plodove mira njihovim narodima i zemljama za vrlo kratko vrijeme“.

Izraelski lider je dodao kako ga je nasljednik bahreinskog trona pozvao da „dođe uskoro u zvaničnu posjetu Bahreinu“, najavivši kako će to učiniti u ime građana Izraela.

Ministar vanjskih poslova Bahreina posjetio je Izrael prošle sedmice što je bio znak otopljavanja odnosa dvije države poslije potpisivanja sporazuma o normalizaciji 15. septembra, zahvaljujući posredovanju Sjedinjenih Američkih Država.

Sporazumi o normalizaciji

U oktobru su uspostavljene zvanične veze i potpisan niz sporazuma u cilju promocije bilateralne saradnje.

U proteklih nekoliko mjeseci Izrael je potpisao sporazume o normalizaciji odnosa sa Bahreinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i najavljen je sporazum sa Sudanom.

Palestinci su te poteze označili izdajom jer su dugo računali na ujedinjeni arapski stav da će Izrael biti priznat tek kad oni postignu nezavisnost.

Prije ovogodišnjih sporazuma Egipat i Jordan su bile jedine dvije arapske zemlje koje su sklopile mir s Izraelom, 1979, odnosno 1994. godine.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je izjavio da je uništavanje i zauzimanje palestinskih stambenih objekata od izraelskih vlasti na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalem, dostiglo najviši nivo u posljednje četiri godine.

U govoru povodom Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, on je skrenuo pažnju na nastavak izraelskih planova širenja i naseljavanja na palestinskim teritorijama, prenosi Anadolija.

‘Izrael krši međunarodno pravo’

Navodeći da Izrael planovima proširenja i naseljavanja krši međunarodno pravo, Guterres je kazao da su uništavanje i zauzimanje palestinskih stambenih objekata od izraelskih vlasti na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalem, dostigli najviši nivo u posljednje četiri godine.

Guterres je dodao da bi samo dvodržavno rješenje donijelo održivi mir u regiju.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.