Netanyahu nagovijestio odlaganje plana - Balkan Times

Netanyahu nagovijestio odlaganje plana aneksije Zapadne obale

Netanyahu nagovijestio odlaganje plana aneksije Zapadne obale – Generalni sekretar UN-a, Evropska unija i vodeće arapske zemlje su rekli da će aneksija prekršiti međunarodno pravo.

remijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je da će razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o planu aneksije okupirane Zapadne obale nastaviti “narednih dana”, nagovijestivši tako da će propustiti 1. jul, datum za koji je najavio početak kontroverznog procesa.

Netanyahu je to izjavio poslije razgovora u Jerusalimu sa izaslanikom Bijele kuće Avijem Berkowitzem i ambasadorom SAD-u u Izraelu Davidom Friedmanom, prenosi Beta.

Dvije strane razgovaraju već nekoliko mjeseci o finaliziranju mapa područja Zapadne obale koja će Izrael anektirati.

“Govorio sam o pitanju suvereniteta, na kome radimo ovih dana i nastavit ćemo da radimo u narednim danima”, rekao je Netanyahu.

On je želio da započne aneksiju teritorije Zapadne obale u skladu s bliskoistočnim planom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Planom, koji je predstavljen u januaru, podrazumijeva da pod stalnom izraelskom kontrolom ostane gotovo 30 posto Zapadne obale, a da se Palestincima da autonomija nad preostalom zemljom.

Međutim, taj plan prekrajanja mape Bliskog istoka naišao je na oštre kritike dijela međunarodne zajednice.

Generalni sekretar UN-a, Evropska unija i vodeće arapske zemlje su rekli da će aneksija prekršiti međunarodno pravo i uveliko umanjiti izglede za palestinsku nezavisnost.

Planovi za teritoriju

Palestinci su Trumpov plan u potpunosti odbacili.

Oni teže da Zapadna obala bude glavni dio njihove buduće države koja bi obuhvatila i Pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalem.

Izrael je tu teritoriju osvojio u ratu 1967. godine.

Međunarodna zajednica smatra Zapadnu obalu okupiranom, a više od 120 jevrejskih naselja na njoj nelegalnim.

Uz međunarodno protivljenje Netanyahu se suočava i sa otporom svog koalicionog partnera u vladi nacionalnog jedinstva, ministra odbrane Bennyja Gantza.

Zvaničnici SAD-a su rekli da ne žele da se plan realizira ako se Netanyahu i Gantz ne dogovore.

Gantz, bivši načelnik Generalštaba, koji je također i alternativni premijer, rekao je u nedjelju da 1. jul nije svetinja i da će aneksija sačekati dok se Izrael bavi zdravstvenom i ekonomskom krizom zbog pandemije korona virusa.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.