Netanyahu: Izraelu ćemo pripojiti trećinu Zapadne obale - Balkan Times

Netanyahu: Izraelu ćemo pripojiti trećinu Zapadne obale

Netanyahu: Izraelu ćemo pripojiti trećinu Zapadne obale – Netanyahu planira Izraelu pripojiti polovinu područja koje je klasificirano kao ‘Zona C’ prema mirovnom sporazumu ‘Oslo II’ iz 1995. godine.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da će Izrael pripojiti 30 posto okupirane Zapadne obale.

U intervjuu za izraelski list Makor Rishon, Netanyahu je kazao da će Izraelu biti pripojeno 50 posto područja koje je klasificirano kao “Zona C” prema mirovnom sporazumu “Oslo II” iz 1995. godine, prenosi Anadolija.

Prema tom sporazumu, Zona C čini 60 posto ukupnog teritorija Zapadne obale.

“Anektirat ćemo 30 posto Zapadne obale. Osim toga, tokom četiri godine nećemo Izraelcima niti Palestincima izdavati građevinske dozvole za preostalih 50 posto Zone C”, kazao je Netanyahu, odgovarajući na pitanje o načinu provođenja takozvanog mirovnog plana SAD-a za Bliski istok.

Ipak spreman pregovarati

Na pitanje da li će Palestincima biti dozvoljeno da uspostave državu na preostalih 70 posto područja Zapadne obale, Netanyahu je odgovorio da je to zasebno pitanje.

Ponovio je da je i dalje spreman pregovarati sa Palestincima o takozvanom mirovnom planu Sjedinjenih Američkih Država za Bliski istok.

“Kao što sam to rekao i ranije, ponavljam da sam spreman za pregovore s Palestincima u okviru ovog plana”, kazao je izraelski premijer.

Drugim sporazumom, koji je proizašao iz pregovora u Oslu, potpisanim 1995. godine, okupirana Zapadna obala podijeljena je u tri geografski nepovezane regije, poznate kao Zone A, B i C.

Trumpov plan

Zonu A u početku je činilo tri posto Zapadne obale, a vremenom je, do 1999. godine, obuhvatila 18 posto ovog područja. Zonu B čini 21 posto, a Zonu C oko 61 posto okupirane Zapadne obale.

Američki predsjednik Donald Trump 28. januara 2020. godine iznio je svoj takozvani sporazum stoljeća za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba. Iznošenju plana u Bijeloj kući prisustvovao je premijer Izraela Benjamin Netanyahu, ali ne i palestinski zvaničnici.

Planom kojeg je Trump objavio Jerusalem je proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela. Trump je tada poručio da je njegov plan zadnja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države.

Izraelski premijer Netanyahu otkrio je ranije da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te je poručio da je taj plan veoma veliki i historijski dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete Fatah i Hamas, odbacila je Trumpov plan i najavila nastavak borbe za prava Palestinaca. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas plan je nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.