Negator genocida želi nadzirati provedbu procesuiranja ratnih zločina u BiH

Negator genocida želi nadzirati provedbu procesuiranja ratnih zločina u BiH

Bosna i Hercegovina i dalje nema komisiju za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, zbog spora koji postoji kada je riječ o sastavu ovog tijela.

Negator genocida želi nadzirati provedbu procesuiranja ratnih zločina u BiH – Jučer je drugi put s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine skinut Prijedlog odluke o formiranju Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

To nadzorno tijelo ima obavezu da četiri puta godišnje izvještava Vijeće ministara o procesuiranju ratnih zločina, a osnovni cilj strategije je procesuiranje ratnih zločina do 2023. godine.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida izrazilo je protivljenje prijedlogu, koji je bio na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara, da Milorad Kojić, koji javno negira genocid u Srebrenici, bude član Nadzornog tijela.

Podriva presude međunarodnih sudova

Oštro su se usprotivili da Kojić, koji je direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane strategije.

“Neko ko javno negira genocid u Srebrenici, javno podriva presude međunarodnih sudova i s kojim Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ne želi sarađivati upravo iz razloga političkog komentarisanja i omalovažavanja presuda, nije prikladan za saradnju”, istakli su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida u saopćenju za javnost.

Iz Udruženja podsjećaju da je Milorad Kojić pokrenuo i inicijativu otkrivanja imena svjedoka koji su po njegovoj ocjeni “lažno svjedočili” u predmetima ratnih zločina, čime se Kojić stavio u ulogu i tužilaštva i suda s ciljem da zastraši svjedoke i opstruira sva buduća suđenja u predmetima ratnih zločina.

Stoga su zatražili od ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da odbace prijedlog, te da se u Nadzorno tijelo imenuju kompetentne i stručne osobe, a ne negatore genocida i presuda sudova čiji su osnivač Ujedinjene nacije.

Oglasila se i udruženja iz RS-a

S druge strane, predstavnici boračkih udruženja iz RS-a kažu da “Bošnjcima smeta istina o proteklom ratu zato što i dalje žele da se prikazuju kao jedine žrtve, zbog čega im smetaju i oni koji se bore da istina i pravi podaci o stradanju na ovim prostorima izađu na površinu”.

Ovakva reakcija predstavnika udruženja iz Republike Srpske uslijedila je na saopćenje udruženja iz Federacije BiH koja su se usprotivila imenovanju Kojića u spomenuto tijelo.

Predsjedik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić rekao je da se Kojić bori za dokazivanje istine i da u tome ima punu podršku BORS-a.

Stotine neriješenih predmeta

Podsjetimo da je Vijeće ministara u septembru prošle godine usvojilo Revidiranu Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina iz 2018. godine.

U toj strategiji je navedeno da će biti osnovano i Nadzorno tijelo koje će biti zaduženo za nadgledanje njenog provođenja. No, do formiranja tog tijela još nije došlo.

U strategiji je navedeno da u Tužilaštvu BiH postoji više od 550 neriješenih predmeta ratnih zločina u kojima je imenovano 4.500 poznatih počinilaca, i isto toliko predmeta u kojima nije poznat počinilac.

Na sudovima entiteta i Brčko Distrikta je oko 200 predmeta u kojima je poznat počinilac ratnih zločina. Jedan od ciljeva usvojene Strategije je i osiguranje efikasnog raspoređivanja predmeta na niže sudove, čija dinamika do sada nije bila adekvatna.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.