Nasilje u Jerusalemu i radikalni potezi jevrejskih grupa - Balkan Times

Nasilje u Jerusalemu i radikalni potezi jevrejskih grupa

Uprkos intervenciji na visokom nivou jordanskog kralja Abdullaha i američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, situacija u Al-Aksi je sve samo ne mirna. Drugi petak u Ramazanu poklopio se ove godine sa početkom jevrejskog praznika Pesaha, kao i Velikim petkom za kršćane koji slijede gregorijanski kalendar.

Nasilje u Jerusalemu i radikalni potezi jevrejskih grupa – Uprkos intervenciji na visokom nivou jordanskog kralja Abdullaha i američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, situacija u Al-Aksi je sve samo ne mirna. Drugi petak u Ramazanu poklopio se ove godine sa početkom jevrejskog praznika Pesaha, kao i Velikim petkom za kršćane koji slijede gregorijanski kalendar.

Upirat će se prstom još neko vrijeme,bez sumnje, ali stvarnost koja se vidi na live prenosima i snimcima na društvenim mrežama pokazuje kako dobro naoružana izraelska sigurnosna jedinica nasilno prodire u treću najsvetiju džamiju u islamu bez ikakvog konkretnog razloga osim možda da pokažu da je sveto mjesto koje je muslimanska bogomolja skoro 1.200 godina pod njihovom kontrolom.

Izraelski politički lideri, posebno premijer Naftali Bennett, igraju opasnu igru pokušavajući da prilagode ekstremne ideološke pozicije dok istovremeno imaju odgovornost da budu šefovi države koji trebaju osigurati sigurnost i stabilnost za sve ljude koji su pod njihovom vlasti.

Moguće je da je kocka bačena i prije nego što je stigao ovaj osjetljivi petak. Akcije u različitim dijelovima Izraela/Palestine, političke izjave, sporo reagovanje na osjetljiva pitanja i nedostatak stalne koordinacije- doprinijeli su napetosti koja se nagomilavala.

Ali u konačnoj analizi, izraelske snage sigurnosti su imale izbor da djeluju suzdržano, a nakon što bi glasno navijanje i uzvikivanje slogana završilo, stvari bi se vratile u normalu. Međutim, postupili su na suprotan način kako bi još jednom dokazali,iako nije jasno kome , da su oni glavni. Rezultat je samo produbio problem i učinio malo na rješavanju slojevitih političkih i vjerskih pitanja koja su uglavnom stvorena sama od sebe.

Prethodnih sedmica ,u petak, došlo je do naglog porasta ciklusa nasilja širom Izraela i okupiranih palestinskih teritorija. Od početka 2022. izraelski vojnici su ubili 40 Palestinaca, uključujući žene i djecu. Palestinski naoružani napadači ustrijelili su ili izboli 13 Izraelaca u protekle tri sedmice.
Ovaj ciklus nasilja rezultirao je tenzijama širom okupiranih palestinskih teritorija. Gotovo na svakoj lokaciji gdje se nalazila izraelska vojska ili doseljenici, došlo je do sukoba s palestinskim demonstrantima.

Palestinski otpor je baziran na odsustvu političkog horizonta zbog tvrdoglavog odbijanja sadašnjeg izraelskog premijera da se sastane i dogovori sa palestinskim vodstvom o budućnosti okupiranih područja. Međutim, u posljednjih nekoliko sedmica pojavio se mnogo opasniji element –onaj vjerski.

Brigadni general Roi Zweig rekao je izraelskim trupama raspoređenim na okupiranoj Zapadnoj obali da je njihova misija “da vrate čast ovoj zemlji i narodu Izraela”. Pozvao se na Bibliju govoreći izraelskim vojnicima u blizini palestinskog grada Nablusa da je „na ovoj lokaciji zemlja obećana našem praocu Abrahamu“.

U Jerusalimu se stvorilo mnogo osjetljivije pitanje. Radikalna jevrejska grupa pozivala je svoje sljedbenike da napadnu Al-Aksu i žrtvuju janje na njenom platou. Novčane nagrade,u vrijednosti od nekoliko hiljada dolara ,bile su obećane na posteru svakome ko to uradi.

I izjava izraelskog generala i poster s pozivima na žrtvovanje jevrejskog janjeta bili su široko rasprostranjeni u palestinskim, arapskim i islamskim medijima i na društvenim mrežama. Iako je u posljednjem trenutku ured izraelskog premijera negirao da bi Izrael dozvolio bilo kakve žrtve na platou Al-Akse, bilo je prekasno – nivo povjerenja je bio toliko nizak da nije davao nikakve rezultate i Palestinci su bili spremni na svaki potez. Njihove demonstracije u ranim jutarnjim satima mogle su proći bez intervencije, ali arogantni Izraelci i njihova opsesija pokušajima da slome duh Palestinaca ostavili su Jerusalem i regiju u velikom haosu.

Nakon što su izvršili svoje destruktivne i represivne akcije – uključujući ranjavanje, hapšenja i uništavanje prozora i imovine Al-Akse , izraelske snage sigurnosti su se povukle i dozvolile da se molitva petkom obavi na uobičajen način. Kao da su željeli da svijet zaboravi šta su uradili.

Na kraju krajeva, iako je džamija još uvijek tamo gdje jeste, pitanje ko ima konačnu kontrolu nije riješeno iako se postojeći sporazumi (osmanski status quo i sporazum iz 2014. pod pokroviteljstvom Amerike) još uvijek mogu koristiti kao osnova za novi i ozbiljni pristup koji poštuje prava muslimana, dok dozvoljava ograničenu i kontrolisanu priliku svakome, uključujući i Jevreje, da posjećuje džamiju sve dok poštuju želje njenih čuvara i staratelja, hašemitske porodice iz Jordana. Hoće li izraelsko vodstvo imati hrabrosti i političke volje da to učini? Događaji od petka 15. aprila daju negativan odgovor na to pitanje.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.