Narodi na Balkanu ispred sebe imaju isti put - Balkan Times

Narodi na Balkanu ispred sebe imaju isti put

Govoreći o ekonomskim prednostima Otvorenog Balkana koje bi trebale uslijediti, on je istakao da je ovo „samo početak“.

Narodi na Balkanu ispred sebe imaju isti put – Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je da je „Otvoreni Balkan izraz jake političke volje Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije i inicijativa najvišeg javnog interesa“, prenosi agencija Beta.

„Naši narodi, makedonski narod, albanski narod i srpski narod, i svi drugi koji žive u državama na ovom našem Balkanu, ispred sebe imaju isti put. Imamo istu viziju i vrijednosti – to su evropske vrijednosti, a ne politike zidova i podjele. Gradimo mostove, a ne zidove“, istakao je Zaev u autorskom tekstu za današnju Politiku.

Govoreći o ekonomskim prednostima koje bi sa ovakvim povezivanjem trebale vrlo brzo uslijediti, on je istakao da je ovo „samo početak“.

„Početak nečeg našeg, autentičnog za naše tri zemlje, jasan trasiran evropski put, otvoren za sve druge koji koji misle dobro svom narodu – mi gradimo otvoren put, otvorene granice, otvorenu ekonomiju – Otvoreni Balkan“, napisao je makedonski premijer.

“Priključite se”
On je istakao da „Otvoreni Balkan nije alternativa Evropskoj uniji već isporuka onog što treba isporučiti i sama EU“.

„Otvoreni Balkan je komplementaran, a ne suprotstavljen EU. Otvoreni Balkan je pojačivač naše evropske agende, pri čemu sve tri zemlje ostaju posvećene svojim agendama i obavezama za pristupanje EU“, naglasio je Zaev.

On je poručio da je „inicijativa otvorena i pruža ruku svim zemljama Zapadnog Balkana i jasno pozivamo ‘Priključite se, radi naših naroda'“.

izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.