Napad na Salmana Ruždija,autora Satanskih stihova

Napad na Salmana Ruždija,autora Satanskih stihova

Napad na Salmana Ruždija,autora Satanskih stihova -“Salman će vjerovatno izgubiti jedno oko; živci u ruci su mu prekinuti, a jetra izbodena i oštećena”, rekao je njegov agent Andrew Wylie, kako ga je u subotu citirao New York Times, insistirajući: “Vijesti nisu dobre.”

On je dalje dodao da je Ruždi bio priključen na respirator u petak uveče i da nije mogao da govori nakon što je zadobio ozbiljne povrede u napadu neposredno pre predavanja koje je trebalo da održi u institutu Chautauqua u zapadnom Njujorku.

Međutim,prema posljednjim saznanjima,skinut je s respiratora i može govoriti.

Komandant trupa državne policije major Eugene J. Staniszewski identifikovao je napadača kao 24-godišnjeg Hadija Matara iz obližnjeg grada Fairview, New Jersey, napominjući da policija radi s FBI-jem i lokalnim vlastima kako bi utvrdila Matarov motiv.

Osumnjičeni Hadi Matar rođen je deceniju nakon objavljivanja Ruždijevog bogohulnog romana iz 1988. koji je vrijeđao poslanika  Muhameda (a.s.) i izazvao široko rasprostranjeni bijes i proteste u cijelom muslimanskom svijetu, kao i vjerski edikt za Ruždijevo pogubljenje od strane pokojnog vođe islamske revolucije Imam Homeinija koji ostaje nadaleko cijenjen u Iranu i širom svijeta.

Hadi Matar

Vlasti rade s uredom okružnog tužioca kako bi utvrdile koje će biti optužbe za osumnjičenog “kada uđemo malo dalje u istragu i utvrdimo u kakvom je stanju gospodin Ruždi”, naglasio je Staniszewski.

Vlasti rade i na pribavljanju naloga za pretres nekoliko predmeta pronađenih na licu mjesta, uključujući ruksak i elektronske uređaje, naveo je dalje komandir policije i dodao da vlasti smatraju da je Matar djelovao sam, ali istražuju “kako bi se uvjerili da se tako stvarno desilo. “

Osumnjičeni je optužen u petak uveče i formalno optužen za pokušaj ubistva drugog stepena i napad drugog stepena, rekao je okružni tužilac okruga Chautauqua Jason Schmidt u saopćenju za subotu.

Osumnjičeni je skočio na binu i ubo Ruždija najmanje jednom u vrat i najmanje jednom u stomak, saopštila je državna policija. Osoblje i članovi publike pokušali su da odvrate osumnjičenog i bacili ga na zemlju prije nego što ga je državni policajac odveo u pritvor.

Moderator događaja Henry Reese, 73, također je napadnut. Reese je zadobio povredu lica i nakon što je medicinski zbrinut pušten je iz bolnice, saopštila je policija. On i Ruždi planirali su razgovarati o Sjedinjenim Državama kao utočištu za pisce i druge umjetnike u egzilu, prema izvještajima lokalne štampe.

Ruždi je prebačen sa terena u blizini mjesta događaja i bio je podvrgnut operaciji u bolnici u sjeverozapadnoj Pensilvaniji, rekao je zamjenik načelnika policijske uprave Erie William Marucci, kako se citira u izvještajima lokalne štampe.

U međuvremenu, policija u Fairviewu blokirala je ulicu kuće za koju se vjeruje da je povezana sa osumnjičenim i nije dozvoljavala nikome, uključujući stanovnike ulice, da uđe ili izađe iz tog područja. Stanovnicima je kasnije dozvoljen ulazak i izlazak, ali je lokalna policija ostala stacionirana ispred kuće.

Najmanje dva policajca u civilu i dva policajca iz Fairviewa viđeni su kako napuštaju prilaz kuće.

Matar se u međuvremenu izjasnio da nije kriv na njujorškom sudu pod optužbom za pokušaj ubistva i napada, prema riječima njegovog advokata, državnog javnog branioca Nathaniela Baronea, koji je odbio dalje komentirati slučaj.

Ko je Salman Ruždi?

Salman Ruždi rođen je u muslimanskoj obitelji srednjeg sloja u Mumbaiju. Kao jedini sin uglednog poslovnog čovjeka i učiteljice školovao se najprije u Mumbaiju, a potom u Engleskoj na Kraljevskom koledžu u Cambridgeu gdje je 1968. godine diplomirao povijest. U vrijeme rata između Indije i Pakistana njegova obitelj se seli u Pakistan. Roman Djeca ponoći (1981.), alegorijska priča o rođenju suvremene indijske nacije, donosi mu popularnost svjetskih razmjera.

Ruždi je bio predmetom kontroverzi zbog dvaju romana; „Djeca ponoći” (1981.) i „Satanski stihovi” (1988.).Zbog prvog romana našao se na udaru hindusta koji su ga protumačili kao kritički osvrt na rođenje suvremenog indijskog identiteta pa su mu iz rodnog zavičaja počele stizati prijetnje, a zbog drugog se našao na udaru muslimana diljem svijeta što je rezultiralo kontroverzom općih razmjera. U tom se djelu pojavljuje lik imama, vjerskog fanatika i zlog luđaka, koji se nakon godina emigracije na Zapadu vraća kući s prijezirom prema zapadnoj kulturi. Određeni muslimani tvrdili su da Ruždi likom pokušava diskreditirati poslanika Muhameda, a drugi kako se radi o iranskom ajatolahu Ruholahu Homeiniju koji je osobno izdao fetvu (vjerski proglas) osuđujući Ruždija i njegovo djelo.

Ruždi se krio od 1989. u okviru programa zaštite britanske vlade, koji je uključivao danonoćnu naoružanu stražu. Ponovo se pojavio nakon devet godina izolacije i oprezno nastavio više javnih nastupa u kampanji javnosti protiv onoga što je nazvao “vjerskim ekstremizmom sveukupno”.

Uprkos njegovim antiislamskim kampanjama, Ruždija je britanska kraljica Elizabeta II proglasila vitezom 2008. godine, a ranije ove godine postao je članom takozvanog Ordena časti, kraljevskog priznanja navodno za ljude koji su dali veliki doprinos. umjetnosti, znanosti ili javnom životu.

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden također je u subotu objavio izjavu u kojoj je rekao da je “šokiran i ožalošćen” napadom na ovog antiislamskog pisca.

“Jil i ja smo bili šokirani i tužni kada smo saznali za opaki napad na Salmana Ruždija jučer u New Yorku”, napisao je Biden, tvrdeći: “Mi, zajedno sa svim Amerikancima i ljudima širom svijeta, molimo se za njegovo zdravlje i oporavak.”

Ekskluzivno PISjournal

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.