Nakon privatnog sastanka s Bidenom, ukrajinski predsjednik Zelensky priznaje kako još uvijek nije dobio čvrst odgovor od SAD-a o članstvu u NATO-u - Balkan Times

Nakon privatnog sastanka s Bidenom, ukrajinski predsjednik Zelensky priznaje kako još uvijek nije dobio čvrst odgovor od SAD-a o članstvu u NATO-u

Tjedan dana nakon dugo traženog sastanka sa svojim američkim kolegom, ukrajinski čelnik Volodymyr Zelensky još uvijek nije dobio izravan odgovor iz Washingtona u pogledu težnji da se njegova zemlja pridruži NATO-ovom bloku predvođenom SAD-om.

Nakon privatnog sastanka s Bidenom, ukrajinski predsjednik Zelensky priznaje kako još uvijek nije dobio čvrst odgovor od SAD-a o članstvu u NATO-u – Tjedan dana nakon dugo traženog sastanka sa svojim američkim kolegom, ukrajinski čelnik Volodymyr Zelensky još uvijek nije dobio izravan odgovor iz Washingtona u pogledu težnji da se njegova zemlja pridruži NATO-ovom bloku predvođenom SAD-om.

To kaže sam Zelensky, koji je u petak na događaju ”DA”, kojeg su vodili oligarsi, priznao da mu američki predsjednik Joe Biden nije dao konkretan odgovor nakon sastanka Bijeloj kući.

“Ne, nismo dobili izravan odgovor u vezi s pristupom Ukrajine NATO-u”, rekao je Zelensky, ističući, međutim, da vlasti u Kijevu imaju potpuno povjerenje u američku podršku.

“Možemo se osloniti na SAD jer imamo odnose na drugoj razini”, istaknuo je predsjednik. Ulazak u NATO bio je zacrtani cilj Zelenskog kada je 2019. izabran za čelnika, nakon čega je nekoliko puta tražio pristupanje savezu. Ideja je, međutim, bila manje popularna među članovima bloka i čini se da nema znakova da će Kijev uskoro biti primljen.

Unatoč tvrdnji Zelenskog da Biden osobno podržava Ukrajinu, tiskovna tajnica Bijele kuće Jen Psaki primijetila je ranije ovog mjeseca da Kijev još mora poduzeti “korake”.

“Napori da se unaprijede reforme vladavine prava, modernizira obrambeni sektor i proširi gospodarski rast”, istaknula je kao primjere. Međutim, prema Zelenskom, njegovu zemlju treba pustiti što je prije moguće.

“Ukrajina je spremna za ulazak u NATO”, rekao je. “Spremni smo za NATO. Na razini naše vojske, na razini naših stručnjaka.”

“Naša vojska je jedna od najmoćnijih vojski na svijetu danas. Kada nam govore o reformama u obrambenom sektoru ili reformama u vojsci i da je to razlog zašto Ukrajina nije ušla u NATO, čini mi se da to nije sasvim iskreno mišljenje”, nastavio je Zelensky.

Ranije ove godine, Zelensky je rekao za Washington Post da Zapad šalje poruku Kijevu i drugim nacijama koje se žele pridružiti vojnom bloku da ne mogu biti dio kluba.

“[To je] signal drugim zemljama da ovdje niste dobrodošli, a Rusija je pred vratima, povećavajući svoj utjecaj”, rekao je američkom dnevniku.

Ukrajinska vlada također želi ulazak u Europsku uniju, što je još jedan od ključnih ciljeva Zelenskog. Međutim, 2016. godine, tadašnji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da će Ukrajini trebati oko 20 ili 25 godina za ulazak u EU i NATO.

Kijevsko okupljanje ”DA” izložba je dobro povezanog milijardera Viktora Pinchuka, koji ga koristi za jačanje svog utjecaja u Ukrajini i na Zapadu.

Pinchuk, zet bivšeg predsjednika Leonida Kuchme, zaradio je značajan dio svog bogatstva kada je od privatizacije koju je odobrio Kuchma stekao veliki udio u čeličani Krivorizhstal u Krivom Rogu. Dogovor, vrijedan 800 milijuna dolara, oporba i strani analitičari kritizirali su kao primjer korupcije i bogaćenja državne imovine.

Samo godinu dana kasnije, tvrtka je prodana za 4,8 milijardi dolara indijskoj Mittal Steel, po šesteroostrukoj marži.

Unatoč tome, Pinchuka hvale aktivisti na Zapadu, od kojih mnogi tvrde da su predani borbi protiv korupcije. I pridruženi član Atlantskog vijeća NATO-a i lobističke grupe GMFUS-a koje financiraju SAD i Njemačka, ovog su tjedna domaćini događaja “DA”. Govornici su Carl Bildt, Tony Blair, John Bolton, MashaGessen, Michael McFaul, Stephen Sackur i Fareed Zakaria. Značajno je da je Rutger Bregman, nizozemski povjesničar koji se u prošlosti proslavio gomilanjem novca i korupcijom, sudionik na popisu.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.