Nacionalna garda ostaje u Vašingtonu - Balkan Times

Nacionalna garda ostaje u Vašingtonu

Otprilike 5.000 vojnika Nacionalne garde ostaće raspoređeno u Vašingtonu tokom impičmenta bivšem predsedniku Donaldu Trampu, ostajući u prestonici do sredine marta. Međutim, nezadovoljstvo se širi u njenim redovima.

Nacionalna garda ostaje u Vašingtonu – Prema anonimnom izveštaju Politicoa, snage od 7.000 vojnika Nacionalne garde ostaće u Vašingtonu sve dok ne počne impičment bivšeg predsjednika Trumpa u februaru, nakon čega će 5.000 vojnika ostati na mestu dok se impičment ne okonča, verovatno sredinom marta.

Sima E.

Izvori Politicoa rekli su da je raspoređivanje bilo neophodno zbog „brige o impičmentu“, ali trupe kažu da im je dato malo podataka o njihovoj misiji, što je jedan vojnik rekao da je „vrlo neobično za bilo koju vojnu misiju“.

Otprilike 25.000 vojnika Nacionalne garde raspoređeno je u gradu nakon pro-Trampove pobune na Capitol Hillu ranije ovog meseca. Trupe su ostajale na oprezu tokom inauguracije predsednika Joe Bidena, čak iako se pretpostavljeni dalji pro-Trampovi neredi i “ekstremizam” nisu nastavili.

Moral među trupama je od tada strmoglavo propao. Nekoliko hiljada vojnika iseljeno je sa Capitol Hila nakon Bajdenove inauguracije i prisiljeno da spavaju u hladnoj garaži, a skoro 200 je pozitivno na Covid-19. Hrane je navodno malo a čak i gotovih obroka nema dovoljno.

Jedan pripadnik Nacionalne garde je uporedio uslove života trupa sa ratnim. „Iskreno govoreći, ovo nije ‘borbena zona’, tako da borbeni uslovi ne bi trebalo da važe“, rekao je jedan vojnik i avganistanski veteran za vesti.

Raspoređivanje Nacionalne garde je naljutilo neke republikance, koji na njega gledaju kao na deo demokratskog orkestriranog političkog pozorišta. Najmanje osam republikanskih guvernera, među kojima su guverner Floride, Ron DeSantis i Teksasa, Greg Abbott, pozvali su trupe svojih država kući. “Oni su vojnici”, rekao je De Santis za Fox News u petak, “oni nisu sluge Nanci Pelosi.”

Pored vojnika koji su ostali, američki Capitol je i dalje okružen sigurnosnom ogradom od dva metra prekrivenoj žilet žicom, a u toku je izrada planova da ograda bude trajni element.

Pojačana sigurnost u Vašingtonu podjednako je politička kao i predstojeće Trampovo suđenje za impičment: za demokrate je simbol prijetnje koju predstavljaju pro-Trampovi „domaći teroristi“ i opravdanje za nove zakone o nadzoru, dok za republikance pokazuje Bajdenovu nepopularnost i nedostatak mandata za upravljanje.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.