Na Kovačima obilježena 17. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Na Kovačima obilježena 17. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Na Kovačima obilježena 17. godišnjica smrti Alije Izetbegovića – Povodom 17. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik i ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica položili su danas cvijeće na njegov mezar i zajednički nišan na Šehidskom mezarju Kovači.

 

Cvijeće su položile brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja i drugi.

U organizaciji JU Muzej “Alija Izetbegović” večeras u 19 sati bit će upriličena akademija u sarajevskoj Vijećnici, u okviru koje će biti predstavljena i izložba koja obuhvata fotografije, eksponate i dokumente iz privatnog i političkog života Alije Izetbegovića.
Muzej izložbu organizira u saradnji s Fondacijom “Alija Izetbegović”.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj posjetilaca na ovogodišnjoj akademiji bit će ograničen.Pomenutu izložbu će posjetioci moći pogledati do 29. oktobra 2020. godine.Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH.Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu.

Džaferović: Ostanimo predani izučavanju djela Alije Izetbegovića

Svojom raskošnom mudrošću znao je, kao pravi mislilac, dokučiti tajne ljudskog srca, a svojom neponovljivom karizmom, kao istinski lider, znao je osvojiti duše, usmjeriti ih i pokrenuti na akciju, uvijek težeći dobru, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović povodom godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH.

– Alija Izetbegović nije smatrao da mu je život dat da bi se bavio samo ličnim ciljevima i težnjama. Uvijek je promišljao kroz prizmu zajednice, njenih izazova, interesa i dilema. Kao Bošnjaka, muslimana, zanimalo ga je ne samo kuda njegov narod ide, već i kuda treba da ide. Nikada se nije mirio sa postojećim stanjem.

Bio je intelektualac, privržen vrijednostima modernog svijeta – slobodi, demokratiji, obrazovanju i nauci, ali uvijek svjestan svog muslimanskog i bošnjačkog identiteta.

Znao je da se sloboda temelji na osjećaju samopoštovanja, te je, živeći u skladu sa svojim principima, bio simbol borbe za vraćanje dostojanstva i slobode svom narodu. Znao je da uz istinsko samopoštovanje uvijek ide osjećaj poštovanja prema drugom i drugačijem, da se tuđe može iskreno poštovati samo ako se cijeni i uvažava svoje. I tako je i živio.

Kao prvi demokratski izabran predsjednik Predsjedništva, predvodio je Bosnu i Hercegovinu na putu ka obnovi njene nezavisnosti, a zatim je nepokolebljivo stajao na čelu države koja se našla pod udarom dvostruke agresije. Često je isticao da Bosna i Hercegovina nije samo parče zemlje, već ideja da ljudi različitih religija i nacija mogu živjeti zajedno. U to je čvrsto vjerovao, kao što vjerujemo i svi mi kojima je Bosna i Hercegovina u srcu.

Danas, kada obilježavamo 17. godišnjicu njegove smrti, svjedočimo da se njegovo djela, misli i ideje pamte i izučavaju i na Istoku i na Zapadu. Nekada se čini kao da velike svjetske kulture bolje prepoznaju vrijednost njegovog djela. Ali, nikada ne treba zaboraviti da je Bosna i Hercegovina u središtu njegove ideje, te kao takva ostaje najbolje mjesto za njeno razumijevanje.

Neka nam ova godišnjica bude podsjetnik da ostanemo predani izučavanju djela Alije Izetbegovića, kao i njegovom cjelokupnom državničkom i filozofskom naslijeđu. Tu ćemo naći potrebnu intelektualnu dubinu, autentičnost i prave odgovore na pitanja sa kojima se i danas susrećemo – navodi se u Džaferovićevoj izjavi u povodu godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.