Muslimani jedu hurme dok Izrael tlači Palestince - Balkan Times

Muslimani jedu hurme dok Izrael tlači Palestince

Hurme su jedan od rajskih plodova u islamskoj tradiciji. Sa svojom tankom kožom poput papira i sočnim slatkim mesom, one imaju posebno mjesto na muslimanskim stolovima za ručavanje.

Muslimani jedu hurme dok Izrael tlači Palestince– Uđite u bilo koji halal ili u neki drugi supermarket u Engleskoj, i naći ćete hurme svih vrsta. Dolaze iz različitih mjesta, uključujući palestinske teritorije.

Za vrijeme mjeseca ramazana nestaju s polica. Ali, kako bi muslimani u EU i ovdje u Britaniji koji prekidaju post i iftare se u svetom mjesecu mogli podržavati brutalnu izraelsku okupaciju Palestine?

Borba za pravdu – kampanja za bojkot izraelskih hurmi u Velikoj Britaniji, drugom najvećem izraelskom tržištu hurmi, ima odgovor na to pitanje.

Izrael je jedan od pet najvećih svjetskih izvoznika hurmi. 2018. Velika Britanija bila je najveće izraelsko tržište za hurme vrijedne više od 25 miliona funti.

Preko polovine tih hurmi uzgaja se u ilegalnim naseljima, koja su Ujedinjeni narodi, Međunarodni sud pravde i nekoliko drugih međunarodnih organizacija presudili kao ilegalna i izgrađena na ukradenoj palestinskoj zemlji.

I ne samo to, izraelski doseljenici navodno zapošljavaju slabo plaćene palestinske radnike, među njima i djecu, kako bi obavili nevjerojatan posao branja hurmi. Ali kako muslimani i nemuslimanski aktivisti za palestinska prava mogu biti sigurni da one nisu iz Izraela ili ilegalnih izraelskih naselja?

Ovogodišnji poziv na bojkot izraelskih hurmi povezan je s misijom globalnog pokreta bojkot, neinvestiranje i sankcije, koji radi na ukidanju međunarodne potpore izraelskom ugnjetavanju Palestinaca i pritisku Izraela da se pridržava međunarodnog prava.

Ovog ramazana kada se muslimani u Britaniji budu iftarili hurmama, bit će pametno zapitati se da li hurme koje jedu pomažu olakšati patnje Palestinaca ili ih pogoršavaju.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.