Balkan Times

Mogući raspad Ujedinjenog Kraljevstva

Mogući raspad Ujedinjenog Kraljevstva – Stabilnost i snaga kraljevine su od kritične važnosti za postojanje 16 zemalja koje su članice Zajednice nacija i na taj način povezane sa kraljevstvom, gdje se nalazi suveren koji te države dijele kroz koncept personalne unije. Naravno, ova moć i stabilnost imaju veći značaj za Englesku, Vels, Škotsku i Irsku, koje su članice Ujedinjenog Kraljevstva.

Primjetno je da Charlesov ugled kao najstarijeg princa koji je naslijedio britanski tron u kraljevskoj porodici i u očima javnosti nije bio tako visok kao što je bio ugled kraljice Elizabete II u periodu njene vladavine. S druge strane, nakon smrti kraljice i kraja vladavine bivšeg britanskog premijera Borisa Johnsona, Velika Britanija se povukla u sopstvenu ljusku – ekonomski i politički – opraštajući se od Evropske unije (EU) nakon što je proces Brexita negativno uticao politički i ekonomski na stabilnost ostrva.

Funta, zvanična valuta Ujedinjenog Kraljevstva, je pala na najniži nivo u historiji u odnosu na američki dolar zbog povećanja kamatnih stopa od strane američkih Federalnih rezervi (Fed) i suočila se sa visokom inflacijom. Ovo je ubrzalo potresanje „kolijevke civilizacije“.

Osim intriga i ekonomskih previranja u kraljevskoj porodici, najveća opasnost koja čeka Veliku Britaniju je ta da će se glasovi o nezavisnosti podići među zemljama pod vlašću kraljevine. Više je od predviđanja da će prvi korak ka traženju nezavisnosti u budućnosti učiniti Škotska kao što je to bio slučaj i ranije.

Falkirski rat, poznat i kao rat za nezavisnost Škotske, datira još iz 13–14. stoljeća. Nastao je iz želje Škotske da postane potpuno nezavisna zemlja u unutrašnjim i spoljnim odnosima. U više od 700 godina koliko je prošlo od tada, Škotska je bila zemlja koja u svakoj prilici pokušava da stekne punu nezavisnost kroz ratove na terenu i diplomatijom za stolom.

Novija historija nas podsjeća na referendum o nezavisnosti Škotske 2014. godine. Ovaj referendum je jedan od posljednjih demokratskih koraka gore spomenutog 700-godišnjeg procesa. Kraljica koja je prkosila godinama i obezbijedila apsolutnu moć i stabilnost, funta sa najvećom reputacijom i vrijednošću među valutama koje utiču na „indeks američkih dolara“ (DKSI), i Ujedinjeno Kraljevstvo kao najvrijednija članica Evropske unije bili su najvažniji faktori koji su uticali na izbor škotskih birača na referendumu o nezavisnosti Škotske 2014. godine.

Odanost Ujedinjenom Kraljevstvu povezanom sa Evropskom unijom bio je kritičan status za mnoge Škote. Ustvari, u procesu Brexita, škotski narod je, za razliku od većine ostalih građana kraljevine, sa stopom od 62% više bio za to da ostane u Evropskoj uniji i pokazali su svoj evrocentrični pristup u svojim glasovima.

Kada pogledamo rezultate škotskog referenduma o nezavisnosti 2014. godine, sasvim je očigledno da više od 11% birača ima volju da ostane lojalno Ujedinjenom Kraljevstvu; međutim, faktori koji utiču na izbore se stalno mijenjaju. Tri spomenuta faktora koja utiču na izbor škotskih glasača došla su do kraja: kraljica je umrla, funta je izgubila vrijednost i Evropska unija se „srušila“. Zbog ovih nedavnih faktora, preferencije škotskih glasača će evoluirati u duboko drugačiji stav. Zapravo, škotska vlada, koja je vapila za nezavisnošću i prije nego što je kraljica umrla, izrazila je spremnost da napravi korak ka novom referendumu 2023. godine. Trenutno, takva promjena okolnosti protiv Ujedinjenog Kraljevstva će dovesti do toga da odanost Ujedinjenom Kraljevstvu postane besmislena za škotski narod i vladu.

Ne treba smatrati proročanstvom predviđanje da će na referendumu koji će se održati najranije u narednih godinu dana, škotski narod radije napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo i da će Škotska  dobiti status nezavisne države, ali sa nešto više od pola glasova.

Domino efekat

Krize, regionalni ratovi, epidemije i promjene u ravnoteži monetarnih snaga u novom milenijumu dale su rezultate koje je gotovo nemoguće predvidjeti.

Ove kolosalne promjene u posljednjih 20 godina izgledaju kao da je sve moguće. Možda će škotski narod i želja njihove vlade za nezavisnošću, koja traje više od 700 godina, doći do kraja u narednim godinama. Pretpostavljam da bi teorija domino efekta koju su američki političari koristili da opišu širenje komunizma među državama mogla ovog puta da se primjeni u praksi među državama članicama Komonvelta koje zahtijevaju nezavisnost. Zato će Irska i Vels nakon mogućeg škotskog raskola čekati sopstvenu nezavisnost kroz „domino efekat“.

izvor

Exit mobile version