Moguć novi susret pape Franje i ruskog patrijarha - Balkan Times

Moguć novi susret pape Franje i ruskog patrijarha

Papa Franjo rekao je u ponedjeljak da postoje planovi za mogući drugi sastanak s poglavarom Ruske pravoslavne crkve, nakon što je njihov historijski susret na Kubi 2016. postao prekretnica u popravljanju odnosa koje je prekinuo 1.000-godišnji raskol koji je podijelio kršćanstvo.

Moguć novi susret pape Franje i ruskog patrijarha – Papa Franjo rekao je u ponedjeljak da postoje planovi za mogući drugi sastanak s poglavarom Ruske pravoslavne crkve, nakon što je njihov historijski susret na Kubi 2016. postao prekretnica u popravljanju odnosa koje je prekinuo 1.000-godišnji raskol koji je podijelio kršćanstvo.

Obraćajući se novinarima dok je putovao u Vatikan iz Grčke, papa Franjo je rekao da planira da se sljedeće sedmice sastane s inostranim izaslanikom Ruske crkve “kako bi se dogovorili o mogućem sastanku” s patrijarhom Kirilom.

Papa je rekao da je “spreman da ide u Moskvu” čak i ako diplomatski protokoli još nisu na snazi, javlja AP.

– Zato što razgovaramo s bratom, nema protokola. Mi smo braća. Govorimo stvari jedni drugima u lice kao braća – rekao je papa Franjo.

Dvije crkve su se podijelile tokom Velikog raskola 1054. godine i ostale su posvađane oko niza pitanja, uključujući primat pape i optužbe ruske pravoslavne da Katolička crkva želi preobratiti ljude iz bivših sovjetskih zemalja.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.