Mogu li se Trumpu uskratiti privilegije bivših predsjednika? - Balkan Times

Mogu li se Trumpu uskratiti privilegije bivših predsjednika?

Postupak suđenja o opozivu bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu zbog poticanja napada na zgradu Kapitola pokrenuo je nagađanja o mogućnosti da izgubi neke privilegije.

Mogu li se Trumpu uskratiti privilegije bivših predsjednika? – Postupak suđenja o opozivu bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu zbog poticanja napada na zgradu Kapitola, sjedište američkog Kongresa, 6. januara, pokrenuo je nagađanja o mogućnosti da izgubi neke privilegije posebne za bivše predsjednike.

Međutim, pravni stručnjaci kažu da će Trump, prema zakonima koji su na snazi, zadržati privilegije poput penzije, privatnog ureda i tjelohranitelja, čak i ako se dogodi scenarij, za što postoji mala vjerovatnoća, da Senat izglasa osuđujuću presudu na suđenju za opoziv.

Zasluga za to pripada relativno nejasnom zakonu, odnosno Zakonu o bivšim predsjednicima, prenosi Reuters.

Šta je to Zakon o bivšim predsjednicima?

To je zakon, donesen 1958. godine, koji bivšim predsjednicima pruža doživotne beneficije. Te pogodnosti uključuju “prikladan uredski prostor” i zaštitu koju pruža tajna služba, te oko 100.000 američkih dolara godišnje za pokrivanje troškova osoblja i penzije koja trenutno iznosi oko 220.000 američkih dolara godišnje.

Ovaj zakon je usvojen radi pružanja finansijske pomoći bivšem predsjedniku Harryju Trumanu, koji je napustio dužnost 1953. godine i suočio se s dugovima zbog ulaska u neuspješne poslovne poduhvate koji su datirali iz perioda prije preuzimanja dužnosti.

Što se tiče Trumpa, godišnja vrijednost tih pogodnosti vjerojatno će premašiti milion dolara. Izvještaj Nacionalne fondacije poreznih obveznika, nadzornog tijela koje prati vladinu potrošnju, pokazuje da se godišnje potroši oko četiri miliona dolara novca poreznih obveznika kako bi se osigurale povlastice za četiri živa bivša predsjednika.

Izvještaj navodi da je najvrjednija pogodnost uredski prostor. Prema izvještaju, bivši predsjednici Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama dobili su više od 500.000 američkih dolara novca poreznih obveznika za pokrivanje najma ureda u 2020. godini.

Mogu li se predsjednicima oduzeti te privilegije?

Da, ali samo ako predsjednik bude smijenjen dok je na funkciji, rekao je Brian Kalt, profesor prava na Univerzitetu Michigan, a opoziv predsjednika u Zastupničkom domu ne utječe na te privilegije.

Veliki broj zastupnika i javnih ličnosti zatražio je opoziv Trumpa s predsjedničke dužnosti tokom njegovih posljednjih dana u Bijeloj kući, ali on je izbjegao tu sudbinu, tako da beneficije ostaju.

Međutim, treba paziti na jedno: zakon se uvijek može promijeniti. Pojedini protivnici kažu da Zakon o bivšim predsjednicima predstavlja bespotrebno finansijsko opterećenje, tvrdeći da predsjednici u današnje doba imaju dobre prilike za ostvarivanje prihoda i ne trebaju pomoć države nakon odlaska s vlasti.

Republikanci u Kongresu su 2016. godine predstavili zakon kojim se nameću ograničenja za budžete bivših predsjednika. Obama, koji je tada završavao svoj drugi predsjednički mandat, iskoristio je pravo veta i zaustavio prijedlog zakona.

Obama je rekao da se slaže sa stajalištem da je potrebna reforma, ali da bi zakon u formi u kojoj je izrađen nametnuo “teška i nerazumna opterećenja” na urede bivših predsjednika.

Kalt je rekao da bi Kongres, ako bi došlo do reforme Zakona o bivšim predsjednicima, trebao učiniti to na način koji ne izdvaja samo Trumpa. Dodaje da bi se takav potez mogao smatrati nezakonitom diskvalifikacijom ili zakonodavnim aktom koji osuđuje određenu osobu.

Ko odlučuje o mjestu Trumpovog ureda?

Kalt je rekao da zakon dopušta Trumpu da sam bira mjesto na kojem će se nalaziti njegov ured. Ako Trump odluči uspostaviti ured na svojoj imovini, porezni obveznici će zapravo plaćati Trumpu za iznajmljivanje imovine koju već posjeduje.

Uprava za opće usluge, federalna vladina agencija, bit će zadužena za opremanje ureda odgovarajućim namještajem.

Trump je napustio Washington i krenuo u svoje odmaralište Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi ujutro 20. januara, nekoliko sati prije inauguracije predsjednika Joea Bidena.

U saopćenju od 25. januara, Trump je najavio da će otvoriti vlastiti ured kao bivši predsjednik u svojoj rezidenciji u odmaralištu, a njegovi pomoćnici će raditi iz zasebne zgrade u odmaralištu.

Kakva je situacija sa obavještajnim izvještajima?

Među demokratama postoje sve veći napori da se Trumpu uskrati jedna od privilegija bivših predsjednika u modernoj eri: pristup obavještajnim izvještajima i tajnim podacima.

Adam Schiff, šef Odbora za obavještajne poslove Zastupničkog doma, rekao je u intervjuu za CBS 17. januara: “Ne postoje okolnosti u kojima bi ovaj predsjednik trebao dobiti još jedan izvještaj obavještajnih službi. Mislim da mu se to ne može povjeriti.”

Za razliku od ostalih pogodnosti, ova je privilegija je ukorijenjena u običaju, a ne zakonu. Predsjednik Biden može jednostrano odlučiti da uskrati Trumpu te izvještaje.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima 22. januara da će se Biden o tome savjetovati sa obavještajnim stručnjacima.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.