Mijanamar: Suu Kyi osuđena na četiri godine zatvora - Balkan Times

Mijanamar: Suu Kyi osuđena na četiri godine zatvora

Bivša liderka Mijanamara svrgnuta u vojnom udaru osuđena je na dvije godine zatvora zbog poticanja i dvije godine zatvora zbog kršenja mjera protiv COVID-a 19.

Mijanamar: Suu Kyi osuđena na četiri godine zatvora – Sud u Mijanmaru osudio je svrgnutu liderku Aung San Suu Kyi na četiri godine zatvora, objavio je BCC na burmanskom jeziku i agencija AFP.

Glasnogovornik vlade rekao je za agenciju AFP da je Suu Kyi dobila dvije godine zatvora zbog poticanja i dvije godine zatvora zbog kršenja mjera protiv COVID-a 19.

Zaw Min Tun je naveo da je i bivši predsjednik Win Myint kažnjen sa četiri godine zatvora po istim optužbama.

Dodao je da oni još neće biti odvedeni u zatvor.

“Suočit će se sa drugim otpužbama i to na mjestu na kojem se sada nalaze” u prijestolnici Naypyidaw, dodao je, ne navodeći druge detalje.
Brojne optužbe

Reuters i AP prenose izvore upoznate sa procesima koji su također rekli kako su bivši zvaničnici osuđeni na četiri godine zatvora.

Ovo je prvi od desetaka slučajeva koje je vojska Mijanmara pokrenula protiv Suu Kyi otkako je preuzela vlast u vojnom udaru 1. februara.

Drugi slučajevi protiv nje uključuju više optužbi za korupciju, kršenje zakona o državnim tajnama te zakona o telekomima, što sve zajedno nosi maksimalnu kaznu zatvora od više od sto godina.

Suu Kyi negira sve optužbe.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.