Mi, sljedbenici islama, moramo odrediti svoju budućnost onime što imamo i možemo/ Arogantni svijet ljuti poziv Irana na otpor - Balkan Times

Mi, sljedbenici islama, moramo odrediti svoju budućnost onime što imamo i možemo/ Arogantni svijet ljuti poziv Irana na otpor

Vrhovni iranski lider, ajatullah Sejjid Ali Hamenei, je kao i svake godine, uputio poruku povodom muslimanskog hodočašća hadždža, u kojoj je "nastavak srčane čežnje za priustvom na gozbi u Bejtullahu nazvao prolaznim iskušenjem i naglasio neophodnost održavanja poruka hadždža, poput otpora nasilnicima, posebno Americi."

Mi, sljedbenici islama, moramo odrediti svoju budućnost onime što imamo i možemo/ Arogantni svijet ljuti poziv Irana na otpor – Vrhovni iranski lider, ajatullah Sejjid Ali Hamenei, je kao i svake godine, uputio poruku povodom muslimanskog hodočašća hadždža, u kojoj je “nastavak srčane čežnje za priustvom na gozbi u Bejtullahu nazvao prolaznim iskušenjem i naglasio neophodnost održavanja poruka hadždža, poput otpora nasilnicima, posebno Americi.”

On je ukazao na poteškoće i nevolje s kojima se suočava islamski svijet te je uzdizanje elemenata otpora i buđenja, posebno u Palestini, Jemenu i Iraku nazvao činjenicama koje pružaju nadu u islamskom regionu i rekao: „Istinsko Božije obećanje je pobjeda boraca, a prvi trag te borbe je odvraćanje Amerike i drugih silnika od uplitanja i sijanja zla u islamskim zemljama.

U nastavku prenosimo cijeli tekst njegove poruke:

„U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog,

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova i neka je salavat na Muhammeda i njegovu porodicu, odabrane ashabe i one koji ga slijede u dobru do Sudnjeg dana,

Braćo i sestre muslimanke širom svijeta!

I ove godine, islamski Ummet izgubio je veliku blagodat hadždža, a srca ispunjena čežnjom, uzdasima i žaljenjem, ostala su bez gozbe u poštovanoj Božijoj kući, koju je Mudri i Samilosni Bog dao izgraditi za ljude. Ovo je druga godina zaredom da se duhovno veselje i gozba hadždža pretvara u razdvojenost i čežnju, da nevolja zarazne bolesti, a možda i nevolja vladajuće politike nad Časnim haremom, oduzima željnim očima vjernika priliku da posmatraju simbol jedinstva, veličine i duhovnosti islamskog Ummeta, a taj veličanstveni vrhunac pokriva oblacima i prašinom.

Ovo iskušenje je poput drugih prolaznih iskušenja u historiji islamskog Ummeta, i može za sobom nositi blistavo sutra. Važno je da hadždž u svom istinskom obliku ostane živ u srcima i dušama muslimana, a da sada, kada je njegovo obredno tijelo privremeno odsutno, značaj njegove poruke ne bude umanjen.

Hadždž je obredoslovlje ispunjeno tajnama. Lijepa struktura hadždža, kretanja i mirovanja u njemu, grade identitet muslimana i muslimanske zajednice i prikazuju njegove ljepote u očima stanovnika svijeta. S jedne strane, srcima svih vjernika daruje duhovni uspon učenjem zikira, poniznošću i skrušenošću, i približava ih Bogu, a s druge strane, jednakom odjećom i koordiniranim kretanjem, spaja braću koja su se okupila sa svih strana svijeta. Također, pokazuje cijelom svijetu najbolji simbol islamskog Ummeta svim obredima punim značenja i tajni, a zlonamjernicima pokazuje snagu i veličinu Ummeta.

Ove godine hodočašće Veličanstvene Kuće nije dostupno, ali su pažnja prema Gospodaru Kuće, zikir, poniznost i skrušenost i traženje oprosta dostupni. Nije moguće prisustvovati na Arefatu, ali je moguće učiti dove i moljenja koja povećavaju znanje na Dan Arefata. Nije moguće gađati šejtana na Mini, ali je odbijanje silničkih šejtana moguće na svakom mjestu. Nije moguće jedinstveno okupljanje tijela oko Ka'be, ali su jedinstvena prisustnost srca oko jasnih kur'anskih ajeta i držanje za Allahovo uže trajna dužnost.

Mi, sljedbenici islama, koji danas posjedujemo veliki broj ljudi, prostrane teritorije, bezbrojna prirodna bogatstva, budne i svjesne građane, moramo odrediti svoju budućnost onime što imamo i što možemo. Muslimanski narodi u posljednih 150 godina nisu imali nikakvu ulogu u sudbini svojih zemalja i vlada, i osim rijetkih izuzetaka, stalno je njima upravljano politikom vlada zapadnih silnika, te su bili zaokupirani njihovom pohlepom, uplitanjima i zlobom. Današnja naučna zaostalost i politička zavisnost mnogih zemalja plod su pasivnosti i nesposobnosti. Naši narodi, naša omladina, naučnici, vjerska ulema, građanski intelektualci, političari, stranke i zajednice, danas moraju nadoknaditi sramnu prošlost kojom se ponositi ne može. Moraju stati naspram siledžijstva i uplitanja i zla zapadnih sila i pružiti im otpor.

Sav govor Islamske Republike Iran, koji je zabrinuo i naljutio arogantni svijet, jeste poziv na taj otpor; otpor uplitanju i zlu Amerike i drugih agresorskih sila, i uzimanje budućnosti islamskog svijeta u vlastite ruke, oslanjajući se na islamsko učenje. sljedbenici islama

Nravno, Amerika i njeni pratioci osjetljivi su na naziv „otpor“ te na razne načine siju neprijateljstvo prema frontu islamskog otpora. Kretanje nekih vlada u regionu zajedno s njima gorka je činjenica koja ide u prilog nastavku njihovog zla.

Pravi put kojeg nam pokazuju obredi hadždža – sa'j, tavvaf, Arefat i Džemarat, kao i poklici, veličanstvo i jedinstvo hadždža, jesu oslanjanje na Boga i uzimanje u ozbir beskrajne Božije moći, pouzdanje u svoj narod, vjera u trud i borbu, snažna volja za pokretanjem i velika nada u pobjedu.

Činjenice na terenu u islamskom regionu povećavaju tu nadu i jačaju volju. S jedne strane, nevolje islamskog svijeta, naučna zaostalost, politička zavisnost, ekonomski i društveni problemi, stavljaju nas pred veliku dužnost neumorne borbe; oteta Palestina poziva nas u pomoć; potlačeni i ukrvavljeni Jemen izaziva bol u srcima; nevolje Afganistana zabrinjavaju sve; gorka dešavanja u Iraku, Siriji, Libanonu i drugim muslimanskim državama u kojima se vidi zla ruka i miješanje Amerike i njenih pristalica, izazivaju volju za odbranu časti kod sve omladine. S druge strane, podizanje elemenata otpora u ovoj osjetljivoj regiji, buđenje naroda, elan mlade i aktivne omladine, ispunjavaju srca nadom. Palestina u svim svojim dijelovima izvlači „mač Kudsa“ iz korica, ustaju svi, Kuds i Gaza, Zapadna Obala, teritorije iz 1948. i kampovi i u roku od 12 dana obaraju agresora na zemlju. Opkoljen i sam Jemen, izdržava sedam godina rata, zločina i ubijanja nedužnih od strane zlobnih i nemilosrdnih neprijatelja, i uprkos nestašici hrane, lijekova, životnih potrepština, ne predaje se siledžijama, već ih izluđuje svojim autoritetom i kreativnošću. U Iraku, elementi otpora jasnim tonom i jezikom dovode okupatorsku Ameriku i ISIL, njenu marionetu, do povlačenja i bez zamuckivanja izražavaju svoje protivljenje bilo kakvom uplitanju i zlobi od strane Amerike i njenih saputnika.

Američko propagandno nastojanje da iskrivljeno prikaže volju, želju i djelovanje časne omladine i elemenata otpora u Iraku, Siriji, Libanonu i drugim državama, i da ih pripiše Iranu ili drugim grupama, je uvreda na račun te hrabre i budne obladine i proizilazi iz činjenice da Amerikanci ne razumiju i ne shvataju narode ovog regiona.

To pogrešno shvatanje dovelo je do poniženja Amerike u Afganistanu, nakon gromoglasnog ulaska prije dvadeset godina. Dovelo je do toga da ona, nakon upotrebe oružja, bombi i vatre protiv nezaštićenog naroda i civila, osjeti da je u močvari iz koje povlači svoje snage i ratnu mašineriju. Naravno, budni narod Afganistana mora paziti na obavještajna sredstva i oružje mehkog rata SAD-a u njihovoj zemlji i mudro im se suprotstaviti.

Narodi u regionu dokazali su da su budni i svjesni, i da je njihov put odvojen od nekih vlada koje, kako bi zadovoljile Ameriku, pristaju na njene zahtjeve čak i po vitalnom pitanju Palestine. Te vlade javno i tajno gube na prijateljstvu drugujući s okupatorskim cionističkim režimom, odnosno niječu pravo palestinskog naroda u njegovoj historijskoj domovini. To je zadiranje u palestinsko bogatstvo. Oni se nisu zaustavili na rasipanju prirodnih bogatava vlastitih zemalja, nego sada rasipaju i bogatstva palestinskog naroda. sljedbenici islama

Braćo i sestre!

Naš region i njegova brza i različita dešavanja, izložba su lekcija i pouka – s jedne strane, moći proistekle iz borbe i otpora naspram siledžijstva agresora i s druge strane, poniženja proisteklog iz predaje i pokazivanja slabosti i podnošenja onoga što on nameće.

Istinsko Božije obećanje je pobjeda boraca na Božijem putu. Ako pomognete Allaha, on će pomoći Vas i učvrsititi vam korake. Prva posljedica te borbe je odvraćanje Amerike i drugih međunarodnih siledžija od sijanja zla i uplitanja u pitanja u islamskih zemalja, ako Bog da.

Od Uzvišenog Allaha tražim pomoć za muslimanske narode i šaljem selame Bakijetullahu, te od Allaha tražim tražim visoke stepene za Imama Homeinija kao i poštovane šehide.

Neka je selam na dobre Božije robove,

Sejjid Ali Hamenei,

6. zu-l-hidždže (17 juli 2021.)

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.