Merkel osudila rasističko ubistvo Georgea Floyda - Balkan Times

Merkel osudila rasističko ubistvo Georgea Floyda

Merkel osudila rasističko ubistvo Georgea Floyda – Ubistvo Georgea Floyda je veoma strašno, rasizam je nešto strašno, rekla je njemačka kancelarka.

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda u SAD-u rekavši da je rasizam strašna stvar.

“Ubistvo Georgea Floyda je veoma strašno. Rasizam je nešto strašno. Društvo u SAD-u je vrlo polarizovano”, rekla je Merkel za televiziju ZDF, komentarišući prvi put situaciju u SAD-u nakon ubistva Floyda tokom policijskog privođenja.

Kako je dodala, politika treba pokušati da zbliži ljude i pomiri ih.

Na pitanje ima li američki predsjednik Donald Trump ulogu u polarizaciji američkog društva, odgovorila je kako je njegov politički stil “kontroverzan”, prenosi Tanjug.

Dodala je, međutim, da sarađuje sa izabranim predsjednicima svih zemalja, pa tako i sa američkim predsjednikom te izrazila nadu da će se situacija u SAD-u smiriti.

Khamenei: Ogledalo vlade

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, također je kritizirao ubistvo Afroamerikanca Floyda. On je rekao da je to ubistvo razotkrilo pravu prirodu vladara Sjedinjenih Američkih Država, javio je Reuters.

“Zločin počinjen nad ovim Afroamerikancem ista je stvar koju američka vlada čini protiv cijelog svijeta”, naveo je Khamenei u govoru koji je prenosila iranska televizija.

Bivši američki predsjednici George W. Bush i Barack Obama također su podržali građane koji protestuju na američkim ulicama posljednjih dana. Obama je izjavio je da bi protesti zbog smrti Georgea Floyda mogli biti prava prekretnica u borbi za reformu policije, dok je Bush ranije rekao kako bi vlasti trebale poslušati poruke građana.

Protesti širom svijeta

Floydova smrt pokrenula je već deset dana proteste i nemire u cijeloj zemlji, a demonstranti traže prestanak brutalnog policijskog postupanja kada su u pitanju Afroamerikanci, izražavajući ogorčenost zbog rasizma i policijskog nošenja teškog oružja.

Protesti zbog Floydove smrt proširili su se i izvan SAD-a. Nakon Berlina, Pariza i drugih evropskih gradova, deseci hiljada ljudi, uglavnom mladih, protestovali su i u Beču pridružujući se međunarodnoj osudi rasizma i Floydove nasilne smrti.

Riječ je o jednom od najvećih okupljanja u austrijskoj prijestolnici posljednjih godina. Policija je procijenila da je najmanje 50.000 ljudi učestvovalo u protestima, piše Hina pozivajući se na AFP.

Floyd je priveden nakon što je prodavačica u trgovni pozvala policiju zbog sumnje da je novčanica od 20 dolara, koju je ponudio za kupovinu, krivotvorena. Preminuo je nakon što je policajac nekoliko minuta pritiskao njegov vrat koljenom.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.