Mentalno zdravlje građana trpi posljedice pandemije, povećan i broj samoubistava - Balkan Times

Mentalno zdravlje građana trpi posljedice pandemije, povećan i broj samoubistava

Pandemija COVID-19 u potpunosti je uticala na život svakog pojedinca u svijetu pa tako i u Bosni i Hercegovini (BiH). Osim velikih posljedica na zdravstveni i ekonomski sistem pandemija je ostavila i značajne posljedice na mentalno zdravlje mnogih ljudi.

Mentalno zdravlje građana trpi posljedice pandemije, povećan i broj samoubistava- S više od 7.000 preminulih od posljedica zaraze koronavirusom BiH je među deset zemalja u svijetu po smrtnosti na milion stanovnika, prema podacima stranice “worldmeters.info“, koja prikuplja podatke od agencija i vlada.

Građani traže psihološko savjetovanje

Iz JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo (KS) za Anadolu Agency (AA) su izjavili da je pandemija stvorila okruženje koje je štetno ne samo za fizičko nego i za mentalno zdravlje ljudi, jer se ogleda prije svega u strahu od zaraze, zatim izolacijama koje su vremenom dovele i do socijalnih udaljavanja.

– Danas, kada je prisutan treći val, javlja se strah od smrti, bojazan za sebe i članove porodice te strah od gubitka kontrole nad situacijom. Često se stanovništvo javlja zbog anksioznih tegoba kao i napada panike. Javljaju se i zbog sniženog raspoloženja, osjećaja bezvoljnosti i gubitka interesovanja za svakodnevne obaveze – istakla je za AA psihologinja Irma Džambo, koordinator kvaliteta Organizacione jedinice Vogošća.

Olakšavajuća okolnost za građanstvo je što je u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo formiran call centar za psihološko savjetovanje. U funkciju su stavljene telefonske linije koje su dostupne od 7.30 do 20 sati svaki dan te jedna telefonska linija nedjeljom.

– Na samom početku pandemije kod stanovništva javio se strah od novog i nepoznatog te osjećaj anksioznosti i panike. COVID-19 pandemija nova je i do sada nepoznata opasnost, te je pojava straha potpuno prirodna i očekivana pojava u ovakvim situacijama. Strah je u funkciji podizanja stupnja budnosti i pažnje kako bi se na adekvatan način suočili s opasnošću i preživjeli – istakla je Džambo.

Više od 400 osoba izvršilo samoubistvo

Trenutna pandemija COVID-19 stvorila je okruženje koje je štetno za mentalno zdravlje. Međutim, osim što donosi opasnost od do sada nepoznatog virusa, izolaciju s mjesecima dugim socijalnim udaljavanjem i silni stres, pandemija je i posljedično rezultirala padom ekonomije.

Kako je ranije objavio Zavod za javno zdravstvo FBiH, nezaposlenost se smatra glavnim faktorom rizika za samoubistvo, a prethodna istraživanja sugerišu da je porast nezaposlenosti za jedan procenat povezan sa porastom stope samoubistava od 0,99 posto.

Prema podacima do kojih je Anadolu Agency (AA) došla iz entitetskih institucija, u 2020. povećan je broj izvršenih samoubistava u odnosu na godinu ranije.

U Bosni i Hercegovini je u 2020. godini samoubistvo izvršilo 411 osoba, od čega 193 u Federaciji BiH, a 218 u entitetu Republika Srpska (RS).

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS evidentiralo je 218 samoubistava, što je za 7,9 posto više u odnosu na 2019. godinu. Prema polnoj strukturi izvršilaca, 170 je muškog i 48 je ženskog pola. Čak 62 posto izvršilaca su lica starija od 60 godina, naveli su iz MUP-a RS.

Prema podacima Federalne uprave policije u prošloj godini su u entitetu FBiH zabilježena 193 slučaja samoubistva. Broj izvršenja ovog čina je za 2,6 posto veći u odnosu na 2019. godinu.

U prva dva mjeseca 2021. godine u BiH je 65 osoba izvršilo samoubistvo, od čega 31 u RS-u, a 34 u FBiH.

Psihologinja Džambo ističe da se gubitak posla i nezaposlenost smatraju glavnim faktorom rizika za samoubistvo, a toga je u okruženju sve više.

– Svaka osoba koja primjeti da je sniženog raspoloženja, osjeća se bezvoljno, ne želi kontaktirati sa ostalima i više vremena provodi sama i pri tome joj se nameću suicidalne misli, bilo bi poželjno da se javi na jedan od telefona za psihološko savjetovanje, ili bar član porodice. Svaki profesionalac će zatim obaviti razgovor i osobu uputiti u nadležni Centar za mentalno zdravlje gdje rade multidisciplinarni timovi koji imaju intersektoralnu saradnju za dalju procjenu i tretman. Kod nas je trenutno problem i velika stopa nezaposlenosti što ljude dodano uznemiri – istakla je Džambo.

Oboljeli od COVID-19 strahuju od ponavljanja iskustva

Na pitanje da li su primijetili određene zabrinjavajuće trendove kada je u pitanju mentalno zdravlje građana, posebno u ovom posljednjem valu pandemije, Džambo je istakla da je situacija u Kantonu Sarajevo veoma teška.

– Među osobama koje traže psihološku pomoć sve je više onih koje su već preboljele COVID-19, a koje se, zbog novih valova epidemije i novih, opasnijih varijanti, plaše ponavljanja iskustva na još teži način. Osjećaj straha i anksioznosti te osjećaj bezperspektivnosti i bezizlaznosti sve su češći. Pojačana je briga za sebe i porodicu i to nas dodatno crpi – naglasila je Džambo.

Na kraju je poručila da svaka kriza donosi promjenu koja, kako je istakla, ne mora nužno biti loša.

– Ona donosi i pozitivne koncepte jer se kao društvo razvijamo i rastemo – kazala je psihologinja u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

JU Dom zdravlja KS je prema naredbi štaba Civilne zaštite FBiH formirao psihološko savjetovalište sa otvorenim telefonskim linijama 033 704 824 i 033 704 826, a građani se takođe mogu obratiti i u jedan od osam centara za mentalno zdravlje.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.