Masakr nad afričkim izbjeglicama na španskoj granici - Balkan Times

Masakr nad afričkim izbjeglicama na španskoj granici

Grupe ljudi koji bježe od građanskih ratova, masakra, ugnjetavanja i barel bombi koje padaju po njima nastavljaju umirati na migrantskim rutama. Zar ne vidite razmjere marginalizacije azijskih i afričkih izbjeglica? Mislite li da pretjerujem? Zar vam TV kanali koje gledate i novine koje čitate ne pokazuju da je grčka obalska straža pucala na čamce na naduvavanje sa djecom i starim ženama u Egejskom moru i potopila ih štapovima sa šiljcima? Zar niste čuli za Aylana Kurdija, jednog od stotina mališana čije je beživotno tijelo isplivalo na obale Turske?

Definitivno ste vidjeli na društvenim mrežama slike masakra, koji se nedavno dogodio na španskoj kopnenoj granici Melille u Maroku. Da, govorim o afričkim izbjeglicama ubijenim na graničnom prijelazu. Razmjere brutalnosti su užasne. Očevici kažu da se na mjestima pronalaska tijela i u mrtvačnicama osjećao užasan smrad.

Navodi se da su do sada umrle 23 osobe. Ne postoji tačan broj – jer su „tamnoputi“. Pošto njihovi životi i priče nisu bitni dok su živi, ​​ionako neće moći tražiti svoje dosijee kada umru. Policija koja je tukla ranjene koji su ležali na zemlji među mrtvacima i hrpom ribe i pomagala Azrailu (anđeo smrti), ne razlikuje se od oficira Gestapoa. Kršeći međunarodno pravo i univerzalna ljudska prava slušajući naredbe svojih pretpostavljenih, ponašaju se grubo i bezosjećajno, kao da se bore protiv štetočina.

Sramotno je i to što je španski premijer Pedro Sanchez, odgovarajući na pitanja novinara u Briselu dok su izbjeglice umirale na terenu, rekao: „Želio bih da se zahvalim na izvanrednoj saradnji koju imamo sa Kraljevinom Maroko, što pokazuje potrebu za najboljim odnosima. Nažalost, kao što vidimo u događajima u Melilli danas, vidjelo se da postoji potreba za bliskom saradnjom u borbi protiv iregularnih migracija i u unutrašnjim poslovima.”

Možete li vjerovati u ovo? Premijer se zahvaljuje relevantnim ljudima na “izvanrednoj saradnji” kao da je bilo uspjeha, a ne masakra. Pitam se da li je ljevičarski premijer mogao da postupi tako ležerno u svojoj prvoj izjavi, kada su ljubazno primili bijelu ukrajinsku izbjeglicu,kojoj je curila krv iz nosa,pa su primili čak i mačke i pse.

A gdje je Evropska unija koja se još nije oglasila dok sam pisao ovaj članak? Hoće li barem najaviti da će narednih dana ozbiljno pokušati da kazne odgovorne? Nema sumnje da će historija zasigurno osuditi svjetsko javno mnijenje, koje je svojim šutnjama bilo partner u posljednjem genocidu našeg doba.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.