Majke Srebrenice osudile zločine i napade u Gazi - Balkan Times

Majke Srebrenice osudile zločine i napade u Gazi

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", osudila je izraelske napade u Gazi u kojima je do sada poginulo najmanje 200 osoba, uključujući 59 djece i 35 žena.

Majke Srebrenice osudile zločine i napade u Gazi- suđujem svaki zločin bez obzira nad kim se izvodi, a pogotovo kada se radi o zločinima nad ženama i djecom. Mi koje smo preživjele najbolje znamo šta je to. Koliko je naše djece ubijeno, koja su se tek rodila, bila zgažena. Prema našoj evidenciji, 1.042 djece je ubijeno u genocidu u Srebrenici – izjavila je Subašić.

Podsjetila je da u genocidu u Srebrenici nisu ubijani samo vojno sposobni muškarci nego i djeca, starci, žene…

– Ubijani su samo zato što su bili muslimani. Osuđujem svaki zločin, posebno nad djecom. Ona nisu ništa kriva, ona samo žele da se igraju, imaju sretno djetinjstvo, da idu u školu… – kazala je Subašić, javlja Anadolu Agency (AA).

Ne čudi je da u 21. vijeku svjedočimo ubijanju i nasilju u Gazi i da većina zemalja šuti na sve to.

– Mi smo oni koji pokazuju šta znači poštovanje, cijeniti druge i drugačije. Mi, majke koje smo preživjele genocid, ostale smo uspravne, odgojile smo djecu bez mržnje i osvete. Ja kao majka, osuđujem svaki zločin jer svako ima pravo na život, državu, kulturu, vjeroispovijest i školovanje – izjavila je Subašić.

Izraelske napade u Gazi osudila je i Kada Hotić, potpredsjednica udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenice i Žepe”.

– Gledam šta se dešava u Gazi i tužno je gledati taj užas, toliko je djece poginulo, ruše se objekti, ljudi su uznemireni. Kada će Palestinci živjeti u svojoj državi kao normalni ljudi. Čudi me da se Izraelci, koji su doživjeli holokaust, nisu opametili i da takvo zlo ne čine drugima. Djeca su nedužna. U svakom slučaju ispašta običan narod. Mnogo mi je teško zbog toga. To nisu rane koje zarastaju – dodala je Hotić.

Izraelske snage od 10. maja izvode napade na Pojas Gaze, a do sada je u tim napadima život izgubilo najmanje 200 osoba. Među poginulim je 59 djece i 35 žena.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.