Macronovi antimuslimanski komentari izazvali kritike aktivista Balkan Times

Macronovi antimuslimanski komentari izazvali kritike aktivista

image

Macronovi antimuslimanski komentari izazvali kritike aktivista – Komentari francuskog predsjednika Emmanuela Macrona protiv islama i u odbranu sekularizma izazvali su široke reakcije muslimanskih aktivista i zagovornika te plemenite religije.

U televizijskom obraćanju u petak, Macron je otkrio plan za odbranu francuskih sekularnih vrijednosti od onoga što je nazvao „islamističkim radikalizmom“ te je ustvrdio da je religija u krizi u cijelom svijetu.

Macron je naglasio da “neće biti popuštanja” u novom nastojanju da se religija eliminira iz obrazovanja i javnog sektora u zemlji.

Francuski predsjednik također je rekao da će njegova vlada u decembru predstaviti zakon koji će ojačati zakon o sekularizmu iz 1905. godine.

Nakon govora, brojni aktivisti osudili su Macronove izjave na društvenim mrežama, naglašavajući da je „represija nad muslimanima u Francuskoj bila prijetnja, a da je sada obećanje“.

image

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan podnio je tužbu protiv francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo, javila je turska televizija TRT.

Magazin je u najnovijem broju objavio uvredljivu karikaturu na račun turskog predsjednika.

Erdoganova administracija osudila je karikaturu kao odvratnu i obećala da će preduzeti sve zakonske mjere zbog njenog objavljivanja, javio je TASS.

Karikatura je objavljena u vrijeme kada se razvija diplomatski skandal na najvišem nivou između Ankare i Pariza. Francuska je opozvala ambasadora iz Turske nakon što je Erdogan izgovorio grube riječi o predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu.

Francuska je od EU zatražila da usvoji sankcije protiv Turske.

U međuvremenu, francusko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kojem se navodi da se Francuska neće uključivati u polemike te vrste uprkos komentarima Erdogana koji su uvredljivi i neprihvatljivi.

Macron je naglasio da Francuska neće odustati od objavljivanja karikatura u vezi sa islamskim prorokom Muhamedom.

image

Clementine Autain, francuska zastupnica, komentarišući posljednje antiislamske izjave u Francuskoj, izjavila je da ta zemlja sve više liči na, kako je rekla, “predfašističko društvo”.

Glavna tema u francuskoj javnosti posljednjih dana su antiislamske izjave i stavovi predsjednika Emmanuela Macrona i drugih francuskih političara.

Autain, novinarka i zastupnica stranke La France Insoumise (Nepokorena Francuska), u tekstu u listu “Le Monde” istakla je da su nakon ubistva nastavnika Samuela Patyja, 16. oktobra, francuski političari, posebno bivši premijer Manuel Valls, vrijeđali muslimane umjesto da grade jedinstvo u zemlji.

Istakla je da se borba protiv terorizma treba voditi logikom, a ne emocijama.

– Francuska bi mogla izgubiti kontrolu nad dešavanjima. Naša zemlja gazi slobode i demokratiju kako bi zaštitila slobode i demokratiju. Rasprave u Francuskoj pretvorile su se u nadmetanje ideja ekstremne desnice – rekla je Autain.

Podsjetila je na zabranu nošenja marame te da su neki političari tražili da se u marketima zabrane i odvojene police sa halal proizvodima, napominjući da su, umjesto logike i univerzalne savjesti, u zemlji počeli prevladavati osjećaji mržnje i osvete, te zakoni koji ograničavaju slobode.

– Takvo okruženje ne rješava ogromne probleme u kojima se nalazimo. Samo vodi u građanski sukob”, kazala je Autain te dodala da su nasilje i mržnja sve više prisutni i na društvenim mrežama.

– Naša zemlja svakim danom sve više liči na predfašističko društvo – navela je Autain.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, 2. oktobra, objavio je kontroverzni plan za rješavanje onoga što on naziva “islamskim separatizmom“ u Francuskoj, tvrdeći da je islam u “krizi“ u cijelom svijetu i obećavajući da će “osloboditi islam u Francuskoj od stranih uticaja“.

Prošle sedmice, Macron je branio bogohulne karikature Poslanika Muhammeda, rekavši da se Francuska neće odreći svojih karikatura, nakon brutalnog ubistva srednjoškolskog profesora Samuela Patyja, koji je učenicima pokazivao provokativne karikature.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Francuske, najmanje 73 džamije, privatne škole i radna mjesta u zemlji koja ima najveću muslimansku manjinu u zapadnoj Evropi, sa oko pet miliona muslimana, do sada su zatvorene.

image

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif okarakterisao je vrijeđanje muslimana i svetosti islama kao zloupotrebu slobode izražavanja.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif okarakterisao je vrijeđanje muslimana i svetosti islama kao zloupotrebu slobode izražavanja.

U poruci objavljenoj na Twitter profilu, Zarif je reagovao na uvrijede na račun poslanika Muhammeda pod maskom “slobode izražavanja” i izjave francuskih dužnosnika koji islam uzimaju za metu.

“Muslimani su glavne žrtve kulta mržnje osnažene kolonijalnim režimima i propagirane njihovim marionetama. Vrijeđanje 1,9 milijardi muslimana i njihovih svetosti zbog groznih zločina takvih ekstremista predstavlja oportunističku zloupotrebu slobode govora”, naveo je Zarif.

image

Pakistanski premijer Imran Khan pisao je izvršnom direktoru Facebooka Marku Zuckerbergu, pozivajući ga da zabrani sav „islamofobičan sadržaj“ na platformi, tvrdeći da su muslimani širom svijeta podvrgnuti „pogromu“ sličnom holokaustu.

Pohvalivši nedavnu Facebook odluku da ukloni sav sadržaj koji „negira ili iskrivljuje“ holokaust, Khan je pozvao platformu društvenih medija da primjeni slična pravila u pogledu „islamofobičnih“ postova.

„Cijenim što ste preduzeli korak da s pravom zabranite bilo kakvo objavljivanje koje kritikuje ili dovodi u pitanje Holokaust, koji je bio vrhunac nacističkog pogroma Jevreja u Njemačkoj i širom Evrope za vrijeme nacističkog zauzimanja Evrope“, napisao je premijer. Njegova je tvrdnja, rekao je, da se muslimani danas suočavaju sa „sličnim pogromom“ širom svijeta, kao i sa „neobuzdanim zlostavljanjem i klevetanjem na platformama društvenih medija“.

Poruka mržnje mora biti potpuno zabranjena – ne može se poslati poruka da, iako su poruke mržnje prema jednima neprihvatljive, one su prihvatljive prema drugima.

Pakistanski premijer nije precizirao koji sadržaj treba smatrati „islamofobičnim“, ali je dao nekoliko primjera navodnog progona muslimana. Nije propustio priliku da uperi prstom u Indiju, optužujući vladu te države za primjenu diskriminatornih zakona, praktikovanje „ciljanih ubistava muslimana i optuživanje muslimana za koronavirus“.

Takođe je kritikovao Francusku, gdje je „islam povezan s terorizmom“, dok se podstiče objavljivanje antimuslimanskih „bogohulnih karikatura“. Ranije tokom dana, Khan je napao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, tvrdeći da je „napao islam“ podržavajući prikazivanje uvredljivih karikatura.

image

Arapska trgovačka društva i udruženja najavila su bojkot francuskih proizvoda i njihovo potpuno povlačenje sa svojih izloga, kao dio protestne kampanje protiv nastavka vrijeđanja islama i Allahovog Poslanika, Muhammeda, s.a.v.a.

Tokom proteklih sati, desetine društava i korporacija pridružili su se kampanji i najavili bojkot i potpuno povlačenje francuskih proizvoda putem različitih platformi na internetskim stranicama.

Oni su uspostavili međusobnu komunikaciju putem hashtaga: “#Osim_Allahov_Poslanik” i ”#bojkot_francuskih_proizvoda”. antimuslimanski

U Kuvajtu su predsjednik i članovi upravnog odbora korporacije ”Alnaeem Coop” odlučili bojkotirati sve francuske proizvode, bez da ih nude ili prodaju, te ih u potpunosti ukloniti sa svih stranica korporacije, odbacujući u potpunosti sve što na bilo koji način ima doticaj sa vrijeđanjem islama i Allahovog Poslanika.

Kuvajtsko trgovačko udruženje “Aldaher” poduzelo je isti korak, rekavši: “Na temelju stava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegove podrške karikaturama koje vrijeđaju našeg voljenog Poslanika, odlučili smo ukloniti sve francuske proizvode s tržišta do daljnjeg.” antimuslimanski

Kompanije “Al-Aqeelah” i ”Saad Al Abdullah City Cooperative Society” također su se pridružile kampanji i na svojim platformama objavile fotografije na kojima se vidi uklanjanje francuskih proizvoda sa njihovih izloga.

U Kataru je kompanija “Alwajba” najavila bojkot francuskih proizvoda i obavezala se da će kupcima ponuditi slične proizvode od drugih proizvođača. antimuslimanski

Odgovorni iz ove kompanije napisali su na zvaničnom Twitter računu: “Osuđujući svaki vid vrijeđanja našeg Poslanika s.a.v.a, i stajući u njegovu odbranu, objavljujemo da smo se pridružili kampanji bojkota francuskih proizvoda.”

Kompanija za široku potrošnju ”Almera Group” (katarsko dioničko društvo), najavila je povlačenje svih proizvoda iz svih svojih podružnica do daljnjeg, kao odgovor na želju svojih kupaca.

Katarski univerzitet također se pridružio kampanji, jer je njegova administracija odlučila odgoditi Francusku sedmicu kulture na neodređeno vrijeme, “u znak saosjećanja s nedavnim događajima u vezi namjernog vrijeđanja islama i njegovih simbola.” antimuslimanski

Aplikacija “Sununu Store” uključila se u kampanju, rekavši: “Službeno najavljujemo, kao nacionalna kompanija, suspenziju svih francuskih proizvoda iz trgovina koje učestvuju u našoj aplikaciji do daljnjeg, u znak odbrane posljednjeg Allahovog Poslanika, Muhammeda, s.a.v.a, naše uzvišene vjere, običaja i tradicije.”

Francuska je nedavno bila svjedok kontroverznih i uvredljivih izjava velikog dijela francuskih političara na račun islama i muslimana, nakon ubistva nastavnika historije, koji je djeci pokazivao uvredljive karikature Allahovog Poslanika, s.a.v.a

U srijedu je Macron u izjavi za novinare rekao da se Francuska neće odreći, niti će povući, karikature koje vrijeđaju Muhammeda, s.a.v.a, i islam.

Posljednjih dana, zbog spomenutog ubistva, povećani su pritisci, prijetnje i napadi na islamske organizacije u Francuskoj.

Predsjednik Francuske, Emanuel Macron, reagovao je na bijes i kritike u islamskom svijetu zbog objavljivanja uvredljivih karikatura Poslanika Muhammeda (s.a.v.a) i vrijeđanja muslimana u toj evropskoj zemlji. antimuslimanski

„Nikada se nećemo predati. Mi poštujemo sve razlike u miru“ – poručio je francuski predsjednik.

Također, nakon što je nekoliko muslimanskih zemalja pozvalo na bojkot francuskih proizvoda u trgovačkim lancima, Pariz je zatražio da ipak ne bojkotuju njegovu robu. antimuslimanski

Istovremeno, Ministarstvo vanjskih poslova Francuske, na Twitteru je objavilo poruku u kojoj se tvrdi da se Francuska ne predaje te da „brani logičan dijalog“, te da je „uvijek na strani ljudske plemenitosti i svjetskih vrijednosti“.

Također, poziva se na obustavu bojkota francuskih proizvoda, a za sve napade na Francusku odgovornim se smatra „radikalna manjina“. antimuslimanski

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.