Macron: Talibanima postaviti uslove za međunarodno priznanje - Balkan Times

Macron: Talibanima postaviti uslove za međunarodno priznanje

Predstojeći samit Grupe 20 (G20) mora poslati jasnu poruku afganistanskim talibanima o uslovima za međunarodno priznanje, izjavio je predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Macron: Talibanima postaviti uslove za međunarodno priznanje – Predstojeći samit Grupe 20 (G20) mora poslati jasnu poruku afganistanskim talibanima o uslovima za međunarodno priznanje, izjavio je predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

On je u intervjuu za radiostanicu “France Inter” rekao da ti uslovi moraju uključivati jednakost žena, pristup stranim humanitarnim operacijama i nesaradnju sa islamističkim terorističkim grupama.

“Vjerujem da bi međunarodno priznanje trebalo imati cijenu, a dostojanstvo žena, ravnopravnost muškaraca i žena, trebalo bi da bude jedna od tačaka na kojima insistiramo i trebalo bi da nam bude uslov”, istakao je Macron.

Govoreći o samitu G20, koji bi trebalo da se održi u Rimu kasnije ovog mjeseca, Macron je najavio da će se govoriti o Afganistanu.

“Apsolutno moramo, to jeste mi, Evropljani, Amerikanci, Kina, Rusija, velike sile Afrike, Azije, Pacifik i Latinska Amerika zajedno, imati vrlo jasnu poruku da ćemo postaviti uslove za priznanje talibana”, poručio je Macron.

izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.