Lindsey Graham navodno govorio Trumpu da ne eliminira Soleimanijia

Lindsey Graham navodno govorio Trumpu da ne eliminira Soleimanijia

Lindsey Graham navodno govorio Trumpu da ne eliminira Soleimanijia – Graham, senator iz Južne Karoline koji je s oduševljenjem podržavao svaki rat kojeg su Sjedinjene Države započele još od 2003. godine, navodno je promijenio mišljenje kod Trumpa, koji je pokazao sklonost za suzdržavanje od uplitanja Washingtona u nove sukobe, pogotovo kada je riječ o zapovjedniku iranskih snaga Quds.

Senator Lindsey Graham oštro je tražio od predsjednika Trumpa da ne izvrši atentat na generala Islamske revolucionarne vojske Qasema Soleimanija samo nekoliko dana prije nego što su SAD Soleimanija eliminirale napadom bespilotne letjelice u blizini međunarodne zračne luke u Bagdadu, sugerira istražni novinar Bob Woodward u svojoj novoj knjizi “Bijes”, koja je na police izašla prošlog tjedna.

Trump mu je rekao da razmišlja o “eliminaciji Soleimanija” tijekom opuštene igre golfa u Trump International Golf Clubu u West Palm Beachu, na Floridi 30. prosinca 2019., na što je Graham navodno reagirao iznenađen, uzviknuvši “Oh, čovječe, to je divovski korak”!

“Ako na neki način uzvrate, a hoće, morate biti spremni eliminirati rafinerije nafte”, nastavio je senator dodajući da će, ako to učine, SAD “biti gotovo u totalnom ratu”!

“Ako ga eliminiramo, to će drastično promijeniti stvari. Od igranja blackjacka od 10 dolara prelazite na blackjack od 10.000 dolara”, navodno je dodao Graham, upozoravajući Trumpa da će, s obzirom na nadolazeće izbore, trebati„ razmisliti o tome kako će odgovoriti i kakav odgovor od Irana očekuje”.

Trump mu je rekao da Soleimani “zaslužuje” biti eliminiran i da su američki obavještajci pružili Bijeloj kući “potrebne informacije koje ukazuju na to” da zapovjednik Qudsa planira napade na američke snage koje se nalaze u Iraku, na što je Graham navodno odgovorio da je iranski zapovjednik “uvijek to činio” i da ”će on to uvijek i činiti”.

Washington je opravdao ubojstvo Soleimanija 3. siječnja navodeći raketni napad od 27. prosinca 2019. koji se dogodio na zrakoplovnu bazu K-1 u Kirkuku, na sjeveru Iraka, u kojem je ubijen američki dobavljač, a pri čemu su ozlijeđena četiri američka vojnika i dva iračka sigurnosna službenika. Američke su snage za napad okrivile pro-iransku miliciju. Međutim, u veljači su irački vojni i obavještajni izvori rekli da su ostaci Daeša (ISIS-a)*, a ne Iran, vjerojatno odgovorni za napad na K-1.

IZVAN SVAKE MJERE, ČAK I ZA GRAHAMA

Prema Woodwardovom izvještaju o golfskom razgovoru, Graham je upozorio Trumpa protiv atentata na Soleimanija, rekavši predsjedniku izvan svake mjere: “Što kažete na eliminaciju nekoga tko je ispod generala Soleimanija, hoće li to biti lakše za apsorbirati?”

Nekoliko dana kasnije, američka letjelica MQ-9 Reaper izvela je napad na Soleimanija i starijeg zapovjednika milicije saveznika Bagdada u međunarodnoj zračnoj luci iračke prijestolnice, ubivši pritom njih i nekoliko suradnika. Iran je reagirao lansiranjem više od 10 projektila 7. siječnja, u područje koje je u blizini dvije američke baze u Iraku. Posljedica napada bilo je 100-njak ozlijeđenih američkih vojnika i gotovo izbijanje otvorenog rata između Irana i SAD-a. Teheran je navodno upozorio svoje saveznike u Iraku na predstojeće raketne napade, dopuštajući iračkom vojnom osoblju da time upozori američke snage na udare.

Grahamovi komentari Trumpu, kako ih je prenio Woodward, nekarakteristični su za američkog senatora, koji je glavni zagovornik svakog rata, kojeg su SAD započele od invazije na Irak 2003. godine. Strastveni simpatizer tog rata, Graham je također podržao zračne napade NATO-a na Libiju 2011. godine, promovirao je američke napore kod svrgavanja vođa sirijske vlade, predložio povećavanje broja američkog vojnog osoblja u Afganistanu i javno pozvao Trumpa na razmatranje bombardiranja iranskih rafinerija nafte, nakon napada hutske milicije, koji se dogodio u rujnu 2019. na saudijske naftne objekte.

Trump se više puta sukobio s Grahamom prije dolaska na dužnost, optužujući njega i pokojnog senatora iz Arizone Johna McCaina kako “uvijek žele početi Treći svjetski rat”. U godinama nakon toga, par je postao nevjerojatan saveznik u većini pitanja, posebno u domaćoj politici.

U svojim javnim komentarima o ubojstvu Soleimanija, Graham je pohvalio odluku kao “preventivni, napad, koji je za plan imao uklanjanje organizatora napada koji bi tek uslijedili”.

Iranski su dužnosnici u više navrata upozoravali kako “knjiga” o osveti za atentat na Soleimanija “nije zatvorena” i ukazali su da je jedini razlog zbog kojeg Teheran nije izveo atentat na američkog generala, na način “milo za drago”, bio taj što iranska strana još nije pronašla dovoljno važnog američkog generala.

Prije svoje pogibije 3. siječnja, Soleimani je služio kao zapovjednik elitnih borbenih snaga Qudsa oko dva desetljeća, boreći se protiv talibanskih militanata u Afganistanu, DAESH-a i militanata povezanih s Al-Qaidom u Siriji i Iraku te je pružio savjetodavnu podršku Hezbollahu u borbi protiv izraelskih snaga tijekom Libanonskog rata 2006. godine.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.