LIBIJSKA PLEMENA U EGIPTU KOJA SISI ŽELI - Balkan Times

LIBIJSKA PLEMENA U EGIPTU KOJA SISI ŽELI NAORUŽATI I NJIHOVA HISTORIJSKA NEPRIJATELJSTVA

LIBIJSKA PLEMENA U EGIPTU KOJA SISI ŽELI NAORUŽATI I NJIHOVA HISTORIJSKA NEPRIJATELJSTVA – Nakon niza gubitaka vođe nelegitimnih snaga na istoku Libije Khalife Haftera, kojeg Sisijeva administracija otvoreno podržava, na dnevnom redu Egipta pojavila se opcija naoružavanja mladića iz libijskih plemena na području Egipta

Nakon izjava egipatskog lidera Abduelfettaha al-Sisija kako su libijski gradovi Sirte i Kufra crvena linija Egipta te nagovještaji da želi naoružati pripadnike libijskih plemena u Egiptu, sa sobom su donijele još jedan scenario za Libiju. No, ako se uzmu u obzir sva historijska neslaganja i neprijateljstva između libijskih plemena, čini se da Sisijev plan i nije realan i izvodljiv, piše Anadolu Agency (AA).

Sisi je u svom govoru 20. juna indirektno rekao kako bi mogao naoružati libijska plemena u Egiptu, te poručio plemenskim starješinama da će oni biti predvodnici kada snage ojačaju.

Nakon niza gubitaka vođe nelegitimnih snaga na istoku Libije Khalife Haftera, kojeg Sisijeva administracija otvoreno podržava, na dnevnom redu Egipta pojavila se opcija naoružavanja mladića iz libijskih plemena na području Egipta i njihovog slanja na ratišta u Libiju.

Omladini se obećava zemljište i posao. Prije otprilike dva mjeseca i na društvenim mrežama su se mogli primjetiti sadržaji o ovim aktivnostima.

– Hafterova izjava o milionima novih stanovnika –

Već duži period se prave planovi o naseljavanju beduinskih plemena libijskog porijekla sa sjeverozapada Egipta u Libiju, kako bi se povećala gustina naseljenosti.

“Površina Libije je 1.760.000 kilometara kvadratnih. Šta da radimo s tolikom površinom. I da dođe 10 miliona, šta će se promijeniti?”, riječi su Khalife Haftera iz maja 2019. godine.

Ipak, realizacija jednog ovakvog plana i ne čini se tako jednostvavnom, jer između plemena u Libiji i Egiptu prisutni su dugogodišnji nesporazumi, decenije rata, prisilne migracije, historijska neprijateljstva.

– Plemena libijskog porijekla u Egiptu –

U Egiptu postoji veliki broj plemena libijskog porijekla. Najveće od njih poznato je kao pleme Awlad Ali (Alijevi sinovi). Populacija plemena Awlad Ali prelazi milion.

Pleme je podijeljeno na dva dijela kao Ahmar i Abyad, koja su dalje podijeljena na 12 manjih plemena Kanayishe, Hazaim, Zenera, Henalike, Kavasim, Avami, Senajira, Madi, Akshibat, Sheraset, Havitiyya i Hanish.

Pleme Awlad Ali doselilo je iz Libije u Egipat prije 130 godina. U libijskoj regiji Brega nalazilo se također i pleme po imenu Abidat, a između dva plemena 1860. godine izbio je rat i trajao je 30 godina. Pleme Awlad Ali je izgubilo rat i zbog toga bilo primorano 1890. godine emigrirati u Egipat, a njihov prelezak nazvan je “Tejridet Habib”.

Većina pripadnika plemena Awlad Ali utočište je našla u gradu Mersa Matruh, između egipatskog grada Aleksandrija i libijskog pograničnog grada Sellum.

Nešto kasnije, pojedine porodice iz plemena odlučile su preći u regije Amiriyya ve Maryut, u blizini Aleksandrije, a neke porodice su prešle u grad Damanhour.

– Karamanli Yusuf Paša i pleme Jawazi koje je protjerao iz Libije

Beraisa, Fevayid, Henadi, Furcan, Behce, Jamiat, Katan, Jabaliye, Rimah, Habbun, Awlad Sheikh, Jalalat, Mecabira i Jawazn, imena su drugih libijskih plemena na području Egipta.

Među ovim plemenima posebno se ističe pleme Jawazi.

Karamanli Yusuf Paša, najpoznatije ime iz dinastije Karamanli koja je vladala Tripolitanijom od 1711. do 1835. godine, protjerao je pleme Jawazi u Egipat.

Karamanli Yusuf Paša, također poznat kao paša koji se borio protiv SAD-a s Alžirom i Tunisom, pozvao je plemenske poglavice Jawazija u Bengazi, presudio im smrtnom kaznom i njihova plemena protjerao u Egipat.

Pripadnici plemena Jawazi, i pored ponuda plemena i blizini granice s Libijom, odlučili su se kretati prema unutrašnjim regijama kako bi bili sigurniji. Prema egipatskim izvorima, pripadnici plemena Jawazi uglavnom žive u gradovima poput Zekaziga i Tante.

U Egiptu postoji mnogo većih i malih plemena libijskog porijekla, koja su porodičnim ili drugim vezama povezana s plemenima u Libiji. Također imaju vrlo bliske veze s beduinima na Sinajskom poluotoku.

Sigurnosni problemi na Sinajskom poluotoku i koraci egipatske administracije kojima su rušeni objekti beduina na granici između Izraela i Gaze, naišli su na brojne reakcije. Ovi koraci, koji su vršeni unatoč protivljenju javnosti, također su negativno uticali na plemena libijskog porijekla u ovim krajevima.

– Neprijateljstvo plemena Awlad Ali i Abidata

Ono što je činjenica jeste da postoji historijsko neprijateljstvo između Awlad Alija, najvećeg libijskog plemena u Egiptu, i plemena Abidat u Libiji.

Prije 130 godina pleme Abidat, nakon što je protjeralo pripadnike plemena Awlad Ali iz Libije, oduzelo je i njihovo zemljište i imovinu. Zbog historijskih nesporazuma vrlo je slaba mogućnost suživota ova dva plemena.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat planiraju predsjednika Predstavničkog doma u Tobruku Aquilu Saliha postaviti na mjesto Haftara. Međutim, Salih, koji podržava Haftara, pripada plemenu Abidat.

Podrška plemena Awlad Ali Khalifi Hafteru razumijeva se kao podrška plemenu Abidat koja je protjerala njihove pretke iz njihove zemlje.

Iz tog razloga, smatra se da pleme Awlad Ali, koje je uglavnom smješteno u regijama blizu libijske granice, neće slati svoje ljude u Libiju.

Pripadnici plemena Jawazi, koje je Karamanli Yusuf Pasha potjerao iz Libije u Egipat, na sebe ne gledaju kao na beduine već su se uklopili u egipatsko društvo.

Za egipatska plemena, učešće u ratu u Libiji, a posebno podržavanje snaga na istoku zemlje, ne smatra se mogućim scenarijem, jer će se shvatiti kao pomaganje plemena koje je protjeralo njihove pretke.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.