Lavrov u Beogradu: Ruski stav o pitanju Kosova se ne - Balkan Times

Lavrov u Beogradu: Ruski stav o pitanju Kosova se ne mijenja

Lavrov u Beogradu: Ruski stav o pitanju Kosova se ne mijenja – Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u posjeti je Beogradu gdje se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ključna tema razgovora bio je odnos dvije zemlje u međunarodnim okvirima i situacija na Kosovu.

Sergej Lavrov ističe da do konačnog rješenja za Kosovo ne može doći prisilnim insistiranjem posrednika na nerealnim rokovima.

Dvojica državnika najavila su intenziviranje međusobnih razgovora, a Vučića naredne sedmice, nakon izbora u Srbiji, očekuje susret u Moskvi sa Vladimirom Putinom.

Povodom situacije na relaciji Beograd – Priština, Vučić je izjavio da Srbiju očekuje najteži period u posljednjih deset godina.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, poslije današnjeg susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Beogradu, kako Srbiju čekaju veoma teška vremena, odnosno najteža otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost, prenosi agencija Beta.

Vučić je rekao kako je posle ocjena Ruske Federacije koje je danas čuo, dodatno zabrinut kada je riječ o planovima za rješenje problema Kosova.

“Težak period je pred nama u kojem ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili planovi koje mi nismo dobili ni zvanično ni nezvanično, ali na osnovu ocena ruskih prijatelja čini se da moramo biti obazrivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala”, rekao je Vučić.

“Teška, teška, teška vremena su pred nama i moramo da budemo ujedinjeni jer samo tako ćemo moći da zaštitimo svoje interese. Čekaju nas najteža vremena u poslednjih 12 godina, najteže od proglašenja nezavisnosti Kosova i priznanja više od 90 zemalja”.

Čelnik Srbije je još dodao: “Važno je da razumemo svoju poziciju i da budemo dovoljno snažni da odbacimo ultimatume”.

Posjeta Moskvi

Zahvalio je, kako je rekao, “ruskim prijateljima” što u Vijeću sigurnosti UN-a i drugim međunarodnim forumima podržavaju poziciju Srbije.

“Mi smo se dogovorili da na dnevnom nivou razgovaramo, da se konsultujemo i ako bi ikad došlo do bilo kakvog rešenja, da bude potrebna saglasnost Ruske Federacije, i zbog Saveta bezbednosti UN-a i zato što mi ne želimo da neki drugi budu pitani, a da Rusku Federaciju niko ne pita”, istakao je Vučić.

Dodao je da Srbija podržava dijalog pod okriljem Evropske unije, da je spremna saslušati predloge ali i kako će znati zaštititi državne i nacionalne interese, bez obzira na težinu cijene koju će morati platiti.

Vučić je najavio kako za nekoliko dana putuje u Moskvu gdje će se sastati sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, a odmah poslije izbora delegacija Srbije otputovat će na razgovore u Washington.

Vučić i Lavrov razgovarali su o važnim bilateralnim temama i ekonomskim odnosima dvije države, prenijela je Beta.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.