Kuba osudila izraelsku agresiju nad Palestincima - Balkan Times

Kuba osudila izraelsku agresiju nad Palestincima

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Kube najoštrije je osudilo napad na džamiju Al-Aqsa u okupiranom al-Qudsu i neselektivno bombardiranje palestinskog naroda koji živi u Pojasu Gaze od strane izraelskih vojnih snaga.

Kuba osudila izraelsku agresiju nad Palestincima – Ministarstvo vanjskih poslova Republike Kube najoštrije je osudilo napad na džamiju Al-Aqsa u okupiranom al-Qudsu i neselektivno bombardiranje palestinskog naroda koji živi u Pojasu Gaze od strane izraelskih vojnih snaga.

Izraelski militanti i doseljenici su proteklih dana više puta napali različita područja Palestine, uključujući džamiju Al-Aqsa, ubivši najmanje 17 Palestinaca i ranivši stotine drugih.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez Parrilla izrazio je osudu izraelskih okupacionih snaga koje su upale u džamiju Al-Aqsa i izraelske napade na svetu džamiju Al-Aqsa.

Na svom Twitter nalogu, Parrilla je napisao: “Osuđujemo napade izraelskih snaga na džamiju Al-Aqsa, gdje su stotine vjernika, uključujući žene, starce i djecu, klanjali namaz petkom.”

Ovi napadi predstavljaju novo ozbiljno i flagrantno kršenje Povelje UN-a, međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava od strane Izraela, kao i nastavak kolonizacije i okupacije arapskih i palestinskih teritorija uz popustljivost i nekažnjivost koju garantuju Sjedinjene Države, sprečavajući Vijeće sigurnosti UN-a da preduzme akciju, navodi se u objavi.

Kuba snažno poziva međunarodnu zajednicu, sve države, Ujedinjene narode, a posebno njihovo Vijeće sigurnosti, da zahtijevaju hitan prekid izraelske agresije.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Kube ponovno potvrđuje svoju nepokolebljivu podršku sveobuhvatnom, pravednom i trajnom rješenju izraelske okupacije palestinske teritorije, dodaje se.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.