Komemoracija u Srebrenici ove godine putem videolinka - Balkan Times

Komemoracija u Srebrenici ove godine putem videolinka

Komemoracija u Srebrenici ove godine putem videolinka – Dženaza žrtvama genocida počinjenog nad Bošnjacima 11. jula 1995. u Srebrenici bit će klanjana.

Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini, uzrokovanu pandemijom novog korona virusa, a na osnovu ranijih zaključaka Organizacijskog odbora, komemoracija povodom obilježavanja 25 godina od genocida počinjenog nad Bošnjacima bit će održana putem videolinka.

To je dogovoreno u ponedjeljak u sjedištu vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine na radnom sastanku rukovodstva Organizacijskog odbora za obilježavanje 11. jula 1995, tj. 25. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima “sigurne zone Ujedinjenih naroda” Srebrenica.

“To podrazumijeva mogućnost stranim državnicima i zvaničnicima da pošalju poruku i obrate se javnosti direktno putem videolinka ili snimljenom videoporukom”, navodi se u saopćenju Organizacijskog odbora, prenosi Anadolija.

Sve aktivnosti i sadržaji, posebno Marš mira, Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica, Ultramaraton Bihać – Srebrenica, Motomaraton i Ultramaraton Vukovar – Srebrenica, bit će održani u skladu s epidemiološkim mjerama i uputama koje u tom trenutku budu izdale nadležne institucije.

Odluka o ukopu naknadno

“Pododbor za Marš mira je zadužen da obavi sve neophodne pripreme za aktivnosti koje su obuhvaćene programom ovog pododbora (Marš mira Nezuk – Potočari, Marš mira Žepa – Potočari, Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica, Ultramaraton Bihać – Srebrenica, Motomaraton i Ultramaraton Vukovar – Srebrenica), također u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, a naročito kada je u pitanju broj učesnika. U vjerskom dijelu programa, odlučeno je na današnjem sastanku, bit će klanjana dženaza žrtvama genocida”, istakli su iz Organizacijskog odbora.

O ukopu identificiranih žrtava genocida Odbor će naknadno odlučiti, uz saradnju s porodicama identificiranih žrtava i Pododborom za vjerska pitanja.

“Pododbori za vjerska pitanja i organizaciju dolaska porodica žrtava će najkasnije u narednih sedam dana razgovarati s porodicama žrtava i prikupiti podatke o tome da li porodice žele ili ne izvršiti ukop. Organizacioni odbor donio je jednoglasnu odluku da na ovogodišnjem obilježavanju genocida u Srebrenici, 11. jula 2020. godine, neće biti organiziranog prevoza autobusima. Tokom današnjeg sastanka u nekoliko navrata je naglašeno da je od velikog značaja ovogodišnje obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici provesti uz pridržavanje epidemioloških mjera. Istaknuto je da 11. jula ove godine iz Srebrenice treba, kao i prethodnih godina, poslati poruku dostojanstvenog obilježavanja godišnjice genocida, jer to žrtve genocida i zaslužuju”, zaključak je sa sastanka u Sarajevu.

Zbog novonastale situacije u vezi sa širenjem nove vrste korona virusa, Marš mira 2020. neće biti organiziran u istom kapacitetu kao i prethodnih godina.

Marš, koji je, uz komemoraciju i dženazu žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida, prethodnih godina okupljao je hiljade ljudi iz različitih dijelova svijeta, koji su tako željeli odati počast žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. u Srebrenici, prenosi Anadolija.

“Prinuđeni smo ovogodišnji Marš mira obilježiti simbolično i smanjiti broj učesnika kako bismo ispoštovali mjere koje su donesene s ciljem zaštite građana. Naša obaveza je da poštujemo sve naredbe nadležnih institucija i, shodno tome, u Maršu mira 2020. učešće mogu uzeti isključivo preživjeli iz Marša smrti 1995. godine, odnosno 100 učesnika”, rekao je predsjednik Pododbora za Marš mira Munir Habibović.

Čuvanje sjećanja

Marš mira jedna je od najvećih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida.

Trodnevno pješačenje, koje se organizira od 2004, simbolizira čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se u ljeto 1995. dogodilo u Srebrenici i njenoj okolini.

Prethodnih godina u maršu je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.