Komemoracija u Srebrenici ove godine putem videolinka - Balkan Times

Komemoracija u Srebrenici ove godine putem videolinka

Komemoracija u Srebrenici ove godine putem videolinka – Dženaza žrtvama genocida počinjenog nad Bošnjacima 11. jula 1995. godine u Srebrenici bit će klanjana.

Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini, prouzrokovanu pandemijom novog korona virusa, a na osnovu ranijih zaključaka Organizacionog odbora, komemoracija povodom obilježavanja 25 godina od genocida počinjenog nad Bošnjacima bit će održana putem videolinka.

Ovo je dogovoreno u ponedjeljak, u sjedištu Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, na radnom sastanku rukovodstva Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 25. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima “sigurne zone Ujedinjenih naroda” Srebrenica.

“To podrazumijeva mogućnost stranim državnicima i zvaničnicima da pošalju poruku i obrate se javnosti direktno putem videolinka ili snimljenom video porukom”, navodi se u saopćenju Organizacionog odbora, prenosi Anadolija.

Sve aktivnosti i sadržaji, posebno Marš mira, Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica, Ultramaraton Bihać – Srebrenica, Motomaraton i Ultramaraton Vukovar – Srebrenica, bit će održani u skladu s epidemiološkim mjerama i uputama koje u tom trenutku budu izdale nadležne institucije.

Odluka o ukopu naknadno

“Pododbor za Marš mira je zadužen da obavi sve neophodne pripreme za aktivnosti koje su obuhvaćene programom ovog pododbora (Marš mira Nezuk – Potočari, Marš mira Žepa – Potočari, Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica, Ultramaraton Bihać – Srebrenica, Motomaraton i Ultramaraton Vukovar – Srebrenica), također u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, a naročito kada je u pitanju broj učesnika. U vjerskom dijelu programa, odlučeno je na današnjem sastanku, bit će klanjana dženaza žrtvama genocida”, istakli su iz Organizacionog odbora.

O ukopu identificiranih žrtava genocida Organizacioni odbor će naknadno odlučiti, uz saradnju s porodicama identificiranih žrtava i Pododborom za vjerska pitanja. Komemoracija u Srebrenici

“Pododbori za vjerska pitanja i organizaciju dolaska porodica žrtava će najkasnije u narednih sedam dana razgovarati s porodicama žrtava i prikupiti podatke o tome da li porodice žele ili ne izvršiti ukop. Organizacioni odbor donio je jednoglasnu odluku da na ovogodišnjem obilježavanju genocida u Srebrenici, 11. jula 2020. godine neće biti organiziranog prevoza autobusima. Tokom današnjeg sastanka u nekoliko navrata je naglašeno da je od velikog značaja ovogodišnje obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici provesti uz pridržavanje epidemioloških mjera. Istaknuto je da 11. jula ove godine iz Srebrenice treba, kao i prethodnih godina, poslati poruku dostojanstvenog obilježavanja godišnjice genocida, jer to žrtve genocida i zaslužuju”, zaključak je sa sastanka u Sarajevu.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.