Kolaps vakcinacije u EU - Balkan Times

Kolaps vakcinacije u EU

Reuters je objavio da je dužnosnik Evropske unije, zadužen za pregovore s proizvođačima vakcina, kazao da članice EU razmatraju pokretanje pregovora o nabaci ruskih vakcina Sputnik V, podsjećajući da su Mađarska i Slovačka već kupile ruske vakcine.

Kolaps vakcinacije u EU – Reuters je objavio da je dužnosnik Evropske unije, zadužen za pregovore s proizvođačima vakcina, kazao da članice EU razmatraju pokretanje pregovora o nabaci ruskih vakcina Sputnik V, podsjećajući da su Mađarska i Slovačka već kupile ruske vakcine.

Istovremeno Italija razmišlja o korištenju svoje najveće tvornice za proizvodnju vakcina, ReiThera, za proizvodnju Sputnika V. Italija koja ima oko 60 miliona stanovnika do sad je uspjela vakcinisati samo oko 2 miliona građana zbog čega je od ponedeljka veći dio Italije ponovom u lockdownu jer broj zaraženih raste (u prošloj sedmici je povećan za oko 15 odsto).

Austrijski kancelar Sebastian Kurtz, te zvaničnici Češke, Slovačke, Bugarske i Latvije, zatražili su od predsjednice Evropske komisije, Ursule von dear Leyen i predsjednika Evropskog vijeća, Charlesa Michela, održavanje samita EU o distribuciji vakcina jer se, kako su naveli, zajednički kupljene vakcine ne dostavljaju jednako svim zemljama članicama, uz tvrdnje: „Ako se ovaj sistem nastavi do ljeta bi stvorio i produbio ogromne nejednakosti među državama članicama. Neki bi postigli imunitet krda za nekoliko tjedana, dok bi drugi daleko zaostajali“.

Austrija se nalazi na 19. mjestu od 27 članica prema vakcinaciji u EU. Sa stavovima kanecalara ne slažu se, pak, iz ministarstva zdravlja, koje je pregovaralo o količini doza vakcina za Austriju, te smatraju kako je distribucija uravnotežena i transparetna i kako se u ljeto 2020, kad se pregovaralo o nabavci vakcina, sve članice pitalo koliko žele određenih vakcina. No, bez obzira na tvrdnje ministarstva Austrije, činjenica je da vakcine, odnosno način njihove raspodjele, sve više dovode do opasnog razdora unutar Evropske unije i to u vrijeme trećeg vala pandemije koji je zahvatio mnoge članice u kojima je situacija izuzetno teška.

Estonija je u subotu, po zvaničnim podacima, bila na prvom mjestu po broju zaraženih, na 100.000 stanovnika imala je 112 zaraženih; na drugom mjestu je bila Češka sa 109 zaraženih. U Estoniji je zbog porasta broja zaraženih od 11. marta uvedeno potpuno zatvaranje. Iako je Estonija bila među prvima po broju cjepljenih teško da će se to nastaviti jer se i ona suočava s problemima u nabavci vakcina. (AstraZeneca kasni i smanjuje isporuke). vakcinacije

Greške političara EU, koje su napravili posljednjih mjeseci, dolaze na naplatu pokazujući sve slabosti u upravljanju krizom koju je izazvala pandemija, uz velike posljedice kako na građane EU tako i na one zemlje koje su zavisne od njihove pomoći, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Kao što se pojačava razdor među članicama zbog nabavke i distribucije vakcina, koje postaju opasno oruđe u velikim geopolitičkim igrama, tako se nedostatak vakcina u BiH koristi za političke obračune i prebacivanje odgovornosti s jednih na druge nivoe vlasti.

Najžešći sukobi, bez ikakve sumnje odvijaju se u Sarajevu u kome malo ko postavlja pitanje odgovornosti državne vlasti koja je, kao i u svim drugim zemljama, morala voditi proces nabavke i kupovine vakcina. Suočeni s ozbiljnom opasnosti od kolapsa zdravstvenog sistema i zbog povećanja broja zaraženih u Vladi Federacije su prošle sedmice odlučili da ne čekaju više ni državnu vlast, a ni EU. vakcinacije

No, onog trenutka kad se pokazalo da će Vlada FBiH uspjeti u tome krenuli su skandalozni medijski i politički pritisci na dva dobavljača, o čemu su u posljednja tri dana oni sami govorili, zbog čega ugovori nisu potpisati, a na hitnoj sjednici Ad hoc tima Vlade Federacije koji je u toku, traže se (nova) rješenja.

Vrijeme prolazi, broj zaraženih i umrlih raste. Ko će snositi odgovornost za produžavanje ove agonije i opstrukcije za nabavku vakcina. Oni koji to koriste u političke svrhe kako bi „dokazali“ nesposobnost Vlade Federacije? I koji već pokušavaju s konstrukcijama nove afere? Hoće li Tužiteljstvo BiH otvoriti hitnu istragu o opstrukcijama nabavke vakcina i pokrenuti pitanje odgovornosti Zorana Tegeltije, kao što je to uradilo u slučaju respiratori, a situacija je i puno gora nego prošle godine u ovo vrijeme kad su nabavljeni respiratori koji se danas koriste u bolnicama? Ili je samo bitno da se opet dokaže da su za sve krivi SDA i Fadil Novalić? Krajnje je vrijeme da populizam pojedinaca (iz Sarajeva) dođe na naplatu.

vakcinacije

Izovr

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.