Koji motivi navode Rijad na pregovore s Teheranom? - Balkan Times

Koji motivi navode Rijad na pregovore s Teheranom?

S obzirom na to da su Iran i Saudijska Arabija već godinama poznati kao dva moćna pola regije, jedan od najvažnijih događaja na Bliskom istoku mogla bi biti promjena odnosa tih dviju zemalja. Više dana, pa i sedmica, objavljuju se različite vijesti o pregovorima Irana i Saudijske Arabije. Nedavno je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana također potvrdio nekoliko rundi razgovora između Irana i Saudijske Arabije, kojima je domaćin bio Irak.

Koji motivi navode Rijad na pregovore s Teheranom? –  No, činjenica je da se predviđa da će regionalna i transregionalna dešavanja ove pregovore učiniti obavezujućima. Brojni transregionalni i regionalni faktori doveli su Rijad do pregovora s Teheranom, uključujući pitanje promjene američke politike u regiji, američko vojno povlačenje iz Afganistana, nastavak nuklearnih pregovora, meko ekonomsko i političko nadmetanje Rusije i Kine naspram SAD-a u regiji i povećanje njihove moći, neuspjeh u jemenskom ratu, kristaliziranje situacije u Siriji i potvrda snažne iranske ruke u osovini otpora, kao i neuspjeh sveobuhvatnih američkih sankcija protiv Irana tokom Trumpove ere … sve je to povuklo Saudijsku Arabiju za pregovarački stol s ciljem smanjenja napetosti u regiji Bliskog istoka i boljih odnosa s Iranom.

Sljedeće dolje navedene opće smjernice mogu se smatrati najvažnijim unutarnjim razlozima i željom dviju regionalnih sila za pregovorima:

Za Saudijsku Arabiju promjena pristupa američke vlade toj regiji, a posebno Iranu, poput smanjenja vojnih napetosti i odsutnosti jakog američkog sponzora, poput Donalda Trumpa, važan je faktor u postupanju Saudijske Arabije prema iranskoj moći. Faktori kao što su neuspjeh u jemenskom ratu, ogromni troškovi u Siriji i Jemenu i neuspjeh u postizanju željenih ciljeva u ove dvije zemlje, nesuglasice s nekim prethodnim saveznicima poput UAE, napori na poboljšanju odnosa s Turskom i Sirijom, sastanci iranskih dužnosnika s drugim zemljama, posebno u Perzijskom zaljevu, s ciljem poboljšanja odnosa Irana  sa zemljama regije i vjerojatno ponavljanje nuklearnog sporazuma tokom Bidenova mandata neki su od utjecajnih faktora na politiku Saudijske Arabije kad se radi o pregovorima s Iranom.  

S druge strane, Iran je prvo pokazao da je spreman na svaku vrstu pregovora između strana pod uvjetom da budu racionalni. Budući da Iran trenutno pregovara o nuklearnom sporazumu, istovremeno  pokušava pokazati zemljama u regiji da nuklearni pregovori nisu protiv njihovih interesa ili regionalnih odnosa.

Drugo, pitanje Jemena, zatim Libana, pa čak i Iraka, važni su i za iransku sigurnost, a ako se postigne regionalni sporazum s raznim zemljama, posebno moćnim zemljama u regiji, regionalne vlade mogu imati veći utjecaj u rješavanju višestrukih kriza. U međuvremenu će se uspostaviti kontakti s različitim zemljama i vršiti više napora na suzbijanju terorizma i jačanju otpora.

Uz ove faktore, postoje i neki zajednički faktori koji su važni za obje države, jedno je pitanje tenzija i sukoba arapskih zemalja, poput Jemena i Libana, a drugo pitanje voda Perzijskog zaljeva, koji su primjer regionalnih probema, gdje iskustva dva rata, u Jemenu i Libanu, pokazuju da regionalni problemi trebaju regionalno jedinstvo više nego bilo što drugo.

Drugi je faktor prisutnost i koncentracija Kine i Rusije u regiji, što bi za regionalne zemlje moglo predstavljati ukaz na mogućnost formiranja nove fronte, ovaj put uz prisustvo Kine i Rusije, naspram  Sjedinjenih Američkih Država koje namjeravaju napustiti Bliski istok tokom Bidenove misije.

Sada izgleda da zemlje regije žele potez, iako početni, kako bi smanjile napetosti u regiji. Ove dvije utjecajne i moćne zemlje regije također su shvatile da, s obzirom na usredotočenost na Bliski istok u novom stoljeću i pojavu brojnih problema, moraju napraviti promjene u svojim odnosima kako bi se pozabavile nekim regionalnim pitanjima. Zbog toga su početni razgovori započeli s naglaskom na Jemen. Bez sumnje, ako se ove mjere budu mogle nastaviti i nakon njihovog usvajanja provoditi u praksi, početna i možda ograničena regionalna konvergencija Irana i Saudijske Arabije imat će vrlo snažan utjecaj na regionalna dešavanja. Saudijska vlada prvi korak može započeti okončanjem jemenskog rata.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.