Koje i koliko vojnih snaga se povlači iz Afganistana? - Balkan Times

Koje i koliko vojnih snaga se povlači iz Afganistana?

Nedavno je američki predsjednik Joe Biden najavio povlačenje oko 10 hiljada vojnika iz Afganistana do septembra ove godine.

Koje i koliko vojnih snaga se povlači iz Afganistana?- Ipak, taj rok predstavlja produžetak ranije uspostavljenog roka koji je trebao biti ispunjen u maju. Biden je izjavio da će se američki vojnici povući s afganistanskog tla prije 20. godišnjice napada 11. septembra 2001.god.

No, koje sve države su s vojnim snagam prisutne u Afganistanu i koliko će ih se tačno povući?

Trenutno, prema zvaničnim statističkim podacima, u okviru misije „Odlučna podrška“ koja uključuje obuke, pomoć i savjetovanje sigurnosnih snaga u Afganistanu, u toj zemlji je prisutno 9 hiljada i 592 vojnika iz 36 zemalja svijeta, a najveći broj, njih 2500 dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon SAD slijedi Njemačka sa 1300 vojnika, koji su uglavnom smješteni u bazi u Mazar Šarifu, dok se na trećem mjestu nalazi Italija sa 895 vojnika. Većina ih se nalazi u pokrajini Herat u blizini granice s Iranom.

Na četvrtom mjestu se nalazi Gruzija sa 860 vojnika, iako nije zvanična članica NATO pakta. Slijedi Britanija sa 750 vojnika, Rumunija sa 619 i Turska sa 600 vojnika.

Poljska, Mongolija, Portugal, Nizozemska, Norveška, Danska, Armenija, Azerbejdžan i Bugarska su zemlje članice ili saveznice NATO-a, te u okviru misije u Afganistanu imaju najmanje više od 100 vojnika.

Ispod 100 vojnika u Afganistanu imaju Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Makedonija, Ukrajina, Grčka, Mađarska, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Novi Zeland, Albanija, Austrija, Australija, Belgija, Češka, Finska. Među njima je i Bosna i Hercegovina sa 66 vojnika u Afganistanu.

Međutim, važno je napomenuti da Sjedinjene Američke Države govore o povlačenju svojih snaga iz te zemlje, iako Bijela kuća još uvijek nije saopštila šta će se tačno destiti da 18 hiljada snaga koje djeluju na ugovor s Pentagonom.

Istovremeno, izvještaji u američkim medijima ukazuju da zvanične brojke o vojnicima u Afganistanu nisu tačne i da Bijela kuća krije stvarne podatke.

Neki stručnjaci smatraju da veliki broj vojnika na ugovor u Afganistanu odražava strategiju Vašingtona da rat u toj zemlji prepusti privatnim sigurnosnim kompanijama.

Zbog velikog geopolitičkog značaja Afganistana, teško je povjerovati da će Vašington  ikada napustiti tu zemlju. Afganistan graniči i s Iranom i Kinom, a blizu je i Rusiji.

Prisustvo u Afganistanu, Americi daje mogućnost da ima baze u blizini svojih protivnika i neprijatelja, a s druge strane, da kontroliše ogromne rudarske potencijale ove zemlje koji se procjenjuju na 3 triliona dolara.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)
You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.