Ko je Naftali Bennett, Netanyahuov učenik koji ga je svrgnuo? -

Ko je Naftali Bennett, Netanyahuov učenik koji ga je svrgnuo?

Bennett je prvi premijer u povijesti Izraela sa religijskom radikalnom desničarskom pozadinom.

Ko je Naftali Bennett, Netanyahuov učenik koji ga je svrgnuo?- Knesset je izglasao povjerenje vladi koju vodi milioner iz high-tech sektora Naftali Bennett, čelnik radikalne izraelske stranke Yamina. Bennett će biti prvi premijer u historiji Izraela sa religijskom radikalnom desničarskom pozadinom koji je smijenio svog bivšeg saveznika Benjamina Netanyahua, čime je okončana njegova dvanaestogodišnja vladavina.

Nakon burne sjednice u nedjelju, na kojoj je izbio haos i došlo do protjerivanja određenog broja članova Knesseta, izglasano je povjerenje vladi Naftalija Bennetta sa 60 glasova za i 59 protiv.

Bennett će se na čelu nove koalicijske vlade smjenjivati sa poznatim bivšim TV voditeljem Yairom Lapidom, vođom centrističke opozicione stranke “Ima budućnost”. Dogovoreno je da Bennet bude premijer prve, a Lapid  druge dvije godine mandata, prema koalicionom sporazumu između njih.

Bennett će voditi vladu do 27. avgusta 2023. godine, a zatim će premijersku funkciju preuzeti Lapid do novembra 2025, prema izraelskom listu Haaretz.

Ko je Naftali Bennett

Ko je Naftali Bennett, bivši šef Netanyahuovog ureda, koji ga je svrgnuo s pozicije premijera?

Bennett je rođen u Haifi 25. marta 1972. godine, a roditelji su mu rođeni u Sjedinjenim Američkim Državama. Sa suprugom Gilat i četvero djece živi u Ra'anani, u centralnom dijelu Izraela.

Bennett je služio u jedinici specijalnih snaga izraelske vojske “Sayeret Matkal” kao i Netanyahu.

U politiku je ušao nakon što je 2005. godine prodao svoju tehnološku start-up kompaniju za 145 miliona dolara. Kasnije je postao šef Netanyahuovog ureda, koji je u to vrijeme bio u opoziciji.Nakon što je napustio Netanyahuov ured, 2010. godine je postao predsjednik vijeća Yesha, koje predstavlja jevrejske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi.

Bennett je 2012. godine izabran za lidera krajnje desničarske stranke Jevrejski dom, koja je bila suočena s mogućnošću da izgubi sva svoja mjesta u parlamentu.

Uspio je pojačati parlamentarno prisustvo Jevrejskog doma za četiri puta, nakon što je dao niz oštrih izjava o sukobu s Palestincima.

Pozvao je na ubijanje palestinskih “terorista”, umjesto njihovog puštanja na slobodu. Također je rekao da Zapadna obala nije pod okupacijom, jer “tu nije ni bilo palestinske države”.

Radikalna vjerska i nacionalistička retorika

Bennett smatra da se izraelsko-palestinski sukob ne može riješiti, a smatra se i jednim od najglasnijih protivnika uspostavljanju palestinske države.

Uprkos svojoj desničarsko-religijskoj pozadini, Bennett se ne suzdržava od rukovanja sa ženama i ne zanimaju ga pitanja o statusu religije u zemlji. Također, zastupa liberalne ideje o određenim vrijednostima, posebno u vezi s LGBT pitanjima.

Godine 2018. preimenovao je stranku Jevrejski dom u Yamina (Udesno).

Bennett je poznat po radikalnoj nacionalističkoj vjerskoj retorici i vodi stranku Yamina koja podržava doseljenička naselja i izraelsku aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale te poziva na oštru politiku prema Iranu.

Preuzevši funkciju premijera, Bennett je prvi premijer u istoriji Izraela sa  religijskom radikalno desničarskom pozadinom. Prethodno je obavljao pet ministarskih funkcija, između ostalog i u Ministarstvo odbrane Izraela 2020. godine.

Uprkos donekle slabom rezultatu svoje stranke na posljednjim izborima u Izraelu u martu 2021. godine, Bennett je posljednjih sedmica uspio postati “king maker” u svjetlu razgovora vođenih o formiranju vladine koalicije koja je svrgnula Netanyahua nakon 12 godina provedenih na dužnosti premijera.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.