KO JE MUČENIČKI KOMANDANT HADŽI EBU MAHDIJA AL-MUHANDIS?

KO JE MUČENIČKI KOMANDANT HADŽI EBU MAHDIJA AL-MUHANDIS?

Trstament mučenika Al-Muhandisa glasio je: "Naš cilj je ugoditi Bogu i služiti narodu, bez obzira da li su suniti, šiiti, kršćani ili jezidije."

KO JE MUČENIČKI KOMANDANT HADŽI EBU MAHDIJA AL-MUHANDIS? – Vođa mučeničkog polja, Abu Mahdi Al-Muhandis, zamjenik šefa Iračkog narodnog komiteta za mobilizaciju, je mudžahid Džemal Džafer al-Tamimi, rođen u staroj Basri 1954. godine.

Ali Al-Ba

U Basri je radio kao građevinski inžinjer, a zatim je magistrirao političke nauke. Pridružio se Islamskoj stranci Dawa početkom sedamdesetih godina i proučavao je uvod u teologiju u uredu ajatolaha Sejeda Muhsina al-Hakima u Basri.

Nakon sudjelovanja u događajima u mjesecu redžebu 1979. godine, Al-Muhandis je postao jedan od najtraženijih pojedinaca od strane zloglasnog Revolucionarnog suda, nakon hapšenja ajatolaha mučenika Sejida Muhammeda Bakira al-Sadra.

Nakon što je 1979. godine Sadam Husein preuzeo vlast, al-Muhandis je bio prisiljen napustiti Irak 1980. godine i otišao u Kuvajt, a potom se nastanio u Iranu. Postao je zapovjednik Badr-korpusa, a 1985. postao je član Islamskog Vrhovnog vijeća.

I nekoliko mjeseci prije pada Sadamovog režima, povlači se sa dužnosti u Badr-korpusu, kao i u Vrhovnom vijeću i radi kao neovisna ličnost.

Ipak, ne odriče se aktivizma i saradnje sa drugima te politčiki djeluje u Iraku i igra važnu ulogu u formiranju Ujedinjene nacionalne alijanse. Iračka nacionalna alijansa je sadašnja Nacionalna alijansa. Kada je bio primoran da odustane od položaja u Parlamentu, vodio je vojne operacije protiv američkih snaga, sve dok američke snage nisu napustile Irak.

Nakon što je formirana popularna al-Hašd al-Šaabi, Al-Muhandis je izabran za zamjenika zapovjednika štaba gdje je dosljedno sudjelovao u borbama na svim frontovima i imao istaknutu ulogu u planiranju i provedbi udara na ISIL.

On je uvijek govorio: “Mogu podnijeti bol izazvanu mecima, ali tugu porodica šehida ne mogu podnijeti.”

Selam tebi o šehidu pobjeda na dan kada si se rodio i na dan tvoga šehadeta i na dan kada budeš iz mrtvih ustajao!”

TESTAMENT MUČENIKA AL-MUHANDISA..

Trstament mučenika Al-Muhandisa glasio je: “Naš cilj je ugoditi Bogu i služiti narodu, bez obzira da li su suniti, šiiti, kršćani ili jezidije.”

“Nismo došli da budemo teroristi već smo izašli da reformiramo društvo i iskorijenimo terorizam i da Irak živi u miru i sigurnosti. Svi oni koji su žrtvovali krv imaju za cilj ugoditi Bogu, širiti sigurnost i mir i ukloniti nepravdu sa svih ugnjetavanih u regiji uopće.”

” Preporučujem da mi se halali nakon moje smrti. Sa svojom časnom porodicom nemam nikakvog duga osim uputa, da budu nepokolebljivi u održavanju džihada.

Za mudžahedine, oni koji su ispisali najnevjerovatnije epove o džihadu od početka mog džihadskog rada, bilo da su moja braća koji su bili mučenici, na čelu sa Sejidom Muhammadom Bakir al-Sadrom, i oni koji su me pratili i bili mi drugovi u džihadu, od Kuvajta, Irana, Iraka i omladina otpora koji su se odpirali okupaciji i omladina “Hašda”, molim za njih i neka slijede smjernice Valiji fikha, ovjekovječenje džihada i poznavanje Božjih odredbi“.

EBU MAHDIJA AL-MUHANDIS

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.