Ko je imao koristi od uspona DAIŠ-a u Iraku? - Balkan Times

Ko je imao koristi od uspona DAIŠ-a u Iraku?

U dva nedavna teroristička napada u iračkoj prijestolnici ubijeno je najmanje 28, a povrijeđeno više od 100 osoba, što je izazvalo val domaćih, regionalnih i međunarodnih osuda. Doktor Saadollah Zarei, stručnjak za pitanja Bliskog istoka je, uzimajući u obzir ovaj događaj, ukazao na nekonstruktivne odnose Bagdada i Rijada, te istakao da DAIŠ služi američkim interesima u Iraku.

Ko je imao koristi od uspona DAIŠ-a u Iraku? – U dva nedavna teroristička napada u iračkoj prijestolnici ubijeno je najmanje 28, a povrijeđeno više od 100 osoba, što je izazvalo val domaćih, regionalnih i međunarodnih osuda. Doktor Saadollah Zarei, stručnjak za pitanja Bliskog istoka je, uzimajući u obzir ovaj događaj, ukazao na nekonstruktivne odnose Bagdada i Rijada, te istakao da DAIŠ služi američkim interesima u Iraku.

Dr. Saadollah Zarei

Uloga Saudijske Arabije u Iraku

Saadollah Zarei, stručnjak za Bliski istok, prvo se pozabavio pitanjem samoubilačkog napada na bagdadskom bazaru, ukazujući na moguću ulogu saudijskih vlasti (Ale Saud) u terorističkom napadu: U vezi s terorističkim aktom koji se dogodio u Bagdadu, samo biti državljanin Saudijske Arabije nije razlog da igrate ulogu u ovom događaju i ne mora se nužno pripisati vladi te zemlje. O tome trebaju postojati podaci kako bismo na osnovu njih mogli eksploziju pripisati saudijskoj vladi. “

On je dodao: “Ali, tokom posljednjih godina bilo je nekih činjenica u odnosu Saudijaca prema Iraku, a to je da Rijad nije priznavao vladu u Bagdadu, što znači da odnos Saudijaca s iračkom vladom nikada nije bio odnos pun poštovanja prema suverenitetu iračke vlade, sve dok iračka vlada nije protjerala saudijskog ambasadora iz Iraka, te Saudijci neko vrijeme nisu imali svog ambasadora u toj zemlji, dok nakon toga ponašanje Saudijaca prema vladi u Bagdadu nije imalo značajke dobrosusjedskih odnosa, stoga su događaji vezani za eksploziju prije nekoliko dana u Bagdadu, htjeli-ne htjeli uperili prst optužbe u saudijsku vladu, ali da bi se dala definitivna izjava o ulozi saudijske vlade, potrebne su dodatne  informacije, što treba istražiti i objaviti irački sigurnosni aparat. “

Bidenova vlada i Irak

 Zarei je, komentirajući ulogu SAD-a u terorističkim napadima u Bagdadu, rekao: „Biden je poznat po svojim separatističkim stavovima i podršci podjeli Iraka, posebno Kurdistana, prema tome, s obzirom na Bidenove stavove otkako je postao Obamin potpredsjednik, može se zaključiti da će on i tokom svog predsjedničkog mandata podržavati te separatističke mjere.

S druge strane, da bismo taj incident mogli definitivno pripisati nekoj državi, moramo imati više dodatnih informacija, a te informacije moraju predočiti irački sigurnosni zvaničnici; u svakom slučaju, optužbe postoje, i barem bi Amerikanci trebali izreći svoj zvanični stav o takvim pitanjima.

Pored toga, prerano je da za eksploziju u Bagdadu okrivimo vladu koja još nije zvanično započela s radom u Sjedinjenim Državama.”

 

DAIŠ i Amerika

Ovaj stručnjak za Bliski istok je, odgovarajući na pitanje da li nesigurnost utječe na prisutnost SAD-a u regiji, rekao: “Jedno od pitanja koje Amerikanci navode kako bi zadržali svoje snage u Iraku je nesigurnost u toj zemlji i činjenica da DAIŠ još nije očišćen, dok terorističke prijetnje još uvijek vrebaju u Iraku”.

Stoga se može reći da su teroristički akti, za koje je DAIŠ također preuzeo odgovornost, pomoć ovoj logici i argumentima Sjedinjenih Američkih Država za ostanak njihovih snaga u Iraku.

Zarei je, ukazujući na dvije važne činjenice vezano za napad DAIŠ-a na snage El-Hašad el-Šabija, rekao: Ovdje su dvije stvari važne; prva je da napad na El-Hašad el-Šabi ukazuje na njegov položaj i moć u izvođenju  napada na položaje DAIŠ-a tokom posljednjih godina, odnosno da DAIŠ  priznaje da je El-Hašad el-Šabi glavni element koji je bio uzrokom pada vlade DAIŠ-a i zbog toga mu se osvećuje.

Pozivajući se na ograničenja El-Hašad el-Šabiju nametnuta od strane SAD-a i izaslanika generalnog sekretara UN-a, kao drugu činjenicu, Zarei je nastavio: “DAIŠ je iskoristio atmosferu stvorenu posljednjih mjeseci, koja je bila popraćena nekom vrstom ograničenja El-Hašad el-Šabiju ili optužbom američkih dužnosnika i predstavnika generalnog sekretara UN-a.

Moglo bi se reći da se DAIŠ nikada ne bi usudio ući u novi sukob s El-Hašad el-Šabijem ili bilo kojim sigurnosnim snagama u Iraku da te mjere nisu ograničavale aktivnosti El-Hašad el-Šabija u Iraku, ili da optužbe protiv njega nisu redovno iznosile unutarnje i vanjske snage, ili da Amerikanci nisu napadali El-Hašad el-Šabi.“

 

Ko je imao koristi od uspona DAIŠ-a u Iraku?

Ovaj stručnjak za Bliski istok zaključuje kome je koristilo DAIŠ-evo osvajanje moći u Iraku. On je rekao: “U Iraku ne postoji mogućnost da DAIŠ povrati vlast. Ako je DAIŠ uspio okupirati veliki dio Iraka u kratkom razdoblju 2015. godine, to je bilo zato što u Iraku nije postojala struktura za provođenje zakona koja bi se bavila njima, ali danas to nije slučaj.

Iračke odbrambene snage sada su stekle potrebnu snagu i naučile kako se boriti protiv DAIŠ-a i nalaze su u raznim pozicijama u Iraku, tako da je načelo da se DAIŠ može obnoviti u velikoj mjeri isključeno, no kad je riječ o tome ko profitira, treba kazati da su to oni koji ne žele da se u Iraku uspostavi vlada koja će biti suverena.

Države koje optužuju iračku vladu da je plemenska trebale bi znati da se to odnosi na jedan dio Iraka, a ne cijeli Irak; zapravo su oni ti koji iskorištavaju nemire u Iraku, gdje bi trebalo posebno ukazati na Sjedinjene Američke Države, cionistički režim, saudijsku vladu itd.

Ekskluzivno Balkantimes

 

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.