Ko je budući kancelar Austrije - Balkan Times

Ko je budući kancelar Austrije

Aktuelni ministar vanjskih poslova koji će zamijeniti Sebastiana Kurza ima veliko diplomatsko iskustvo, tvrd stav prema migrantima i smatra da Zapadni Balkan treba biti dio EU.

Ko je budući kancelar Austrije – Aktuelni ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg, kojeg je dosadašnji kancelar Sebastian Kurz predložio za novog šefa austrijske vlade, važi za vrhunskog diplomatu, koji bi mogao da “smiri strasti” u vladajućoj koaliciji.

Schallenbergu ni mjesto šefa diplomatije nije bilo u životnim planovima, kako je rekao više puta, a zasigurno nije ni sanjao da bi mogao biti i kancelar, piše Tanjug.

Ovaj diplomata je proteklih godina ostvario zapanjujuću karijeru, iako, kako je u više navrata govorio, to nije želio.

Schallenberg se do sada nije mnogo bavio dnevnom politikom, ali je zato u više navrata pokazao da pripada konzervativcima po pitanju politike prema ilegalnim migrantima.

Pažnju javnosti izazvao je prije nekoliko mjeseci podizanjem izraelske zastave na sjedištu ministarstva na čijem je čelu, kao reakciju na napade na izraelske gradove nakon što je Izrael napao Gazu.
Bogata karijera

Schallenberg nije član Narodne partije Austrije (OVP), koja ga je dovela u vladu.

Njegov otac je bio ambasador Austrije u više zemalja, a kasnije i generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova.

Odrastao je u Indiji, Španiji i Francuskoj, a rođen je u Bernu. Studirao je pravo u Beču i Parizu, a potom i Evropsko pravo na Evropskom koledžu u Belgiji.

Prvo diplomatsko iskustvo stekao je službovanjem u pravnom odjeljenju Misije Austrije pri EU, a po povratku je postao glasnogovornik bivše ministarice vanjskih poslova Ursule Plassnik, a kasnije i njenog nasljednika Michaela Spindeleggera, koji važi za sivu eminenciju u OVP-u.

Kada je Kurz postao ministar vanjskih poslova, unaprijedio ga je u šefa Odsjeka za vanjskopolitičko planiranje.

I u pregovorima o formiranju koalicije nakon izbora 2017. Kurz je računao na njega, pa ga je povukao u svoj kabinet na mjesto šefa štaba za strategije i planiranje.

Na mjesto ministra Schallenberg je dospio, nakon pada prve Kurzove vlade, poslije afere “Ibiza”; u kojoj se našao tadašnji koalicioni partner Slobodarska partija (FPO).

On je, u ekspertskoj, prelaznoj vladi, zauzeo mjesto šefa diplomatije, a na tom mjestu je ostao i nakon formiranja nove vlade, ovaj put sa Zelenima.
Politika prema Zapadnom Balkanu

Sada će Schallenberg morati zvanično da preuzme kormilo i svoje diplomatsko iskustvo primjeni u svakodnevnom radu sa koalicionim partnerom.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, Schallenberg se već duže jasno zalaže za proširenje EU.

On je ove godine, u više navrata, govorio da “2021. ne smije biti izgubljena godina, kao prethodna po pitanju približavanja Zapadnog Balkana EU”.

Kao i Kurz, on smatra Zapadni Balkan neposrednim susjedom, čija bi integracija u EU donijela stabilnost i sigurnost u Evropi.

Na mjestu kancelara za očekivati je da će se dalje zalagati za proširenje EU, ali uz insistiranje na ispunjavanju uslova sa obje strane.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.