od Sarajeva do Bagdada - Kletva državnog terorizma

Kletva državnog terorizma za međunarodni poredak; od Sarajeva do Bagdada (2)

U sistemu kreacije i zakonima Šeri'ata postoje dva poziva i dva toka ukorijenjena u trenutku stvaranja Adema (a.s.), odnosno u vremenu kada je Uzvišeni Bog svojim melekima (anđelima) objavio odluku svoje volje i odredbe da na Zemlji postavi svoga namjesnika i predstavnika od ljudske vrste.

od Sarajeva do Bagdada – Od Sarajeva do Bagdada ;Uprkos brojnim nastojanjima da se definira fenomen teorizma, još ne postoji niti jedna općeprihvaćena definicija. Poznati Littreov rječnik riječ terorizam označava kao “zavođenje vladavine panike i straha”…

 

Patris Lumumba (Patrice Lumumba)

Šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, na vrhuncu Hladnoga rata između Amerike i Sovjetskog Saveza, povećan je broj političkih ubojstava dirigiranih od strane Istočnog ili Zapadnog bloka. Tako je 17.1.1961. godine ubijen Patrice Lumumba, prvi premijer Konga, baš u vrijeme kada se činilo da se pomalo okreće Sovjetima. Njegovo je ubojstvo uzdrmalo svjetsku javnost. Bio je prvi premijer Demokatske Republike Kongo, izabran od građana ove zemlje, nakon stjecanja nezavisnosti od Belgije.

Patrice Lumumba
Patrice Lumumba

Njegova borba protiv kolonijalizma pedesetih godina dvadesetoga stoljeća bila mu je donijela veliku popularnost u Kongu ali i diljem afričkoga kontinenta. Uspio je podariti svome narodu slobodu i nezavisnot te je, na koncu, postao “mučenikom puta slobode”. Ubijen je mučki, zajedno s dva svoja ministra, a njihova su tijela bačena u sulfurnu kiselinu, kako ne bi mogla biti otkrivena, Prema izvještajima objavljenim 2000. godine, CIA je dala saglasnost za fizičku likvidaciju Lumumbe, a 2002. godine se i belgijska vlada izvinila zbog sudjelovanja u ovom ubojstvu.

 

 

John F. Kennedy

Atentat na trideset i petog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Johna Fitzgeralda Kenedija, dogodio se u petak 22.11.1963. godine u Dallasu (država Texas). Za ovaj atentat okrivljen je Lee Harvey Oswald. Međutim, u svjetskom javnom mnijenju odmah se pojavila ni danas nerazriješena enigma: kako je, uopće, jedan običan pojedinac, bez da pripada ikakvoj posebnoj instituciji ili stranci i bez osobnih i političkih motiva, uspio savladati sigurnosne nivoe CIA, FBI i predsjedničke garde i tako jednostavno ubiti američkog predsjednika?

Oswald je uhapšen odmah na dan ubojstva, a samo dva dana kasnije, dok je bio okružen jakom policijskom pratnjom, smrtno ranjen hicima koje je ispalio Jack Ruby. I to na očigled prisutnih i pred televizijskim kamerama. Ubojstvo su u nevjerici izravno gledali milioni ljudi diljem svijeta, a ubojica je ustvrdio da mu niko nije naredio i da nije imao nikakav stranački ili politički motiv. Kasnije će se razviti tri teorije o mogućoj istini o ubojstvu Kenedija: prema jednoj, iza atentata je stajala CIA; prema drugoj komunističke skupine iz Meksika i Kube; a prema trećoj je to jedan sasvim individualan čin bez ikakvih političkih motiva. Ova se treća teorija čini vrlo malo vjerovatnom.

 

Salvador Allende

Zahvaljujući ubjedljivoj pobjedi na izborima, Salvador Allende je od novembra 1970. do atentata 11.9.1973. godine, obnašao dužnost predsjednika Republike Čile. Bio je jedan od najomiljenijih i najpopularnijih čileanskih predsjednika ikada. Zalagao se za samostalnost i suverenost svoje zemlje bez utjecaja stranih faktora.

Upravo takav politički stav, kao i njegove veze sa Sovjetskim Savezom, učinili su ga pokretnom metom na nišanu antikomunističkih obavještajnih agencija. U više navrata ga je se pokušalo svrgnuti, da bi na koncu državni udar predvođen Pinočeom urodio plodom, a onda je u zračnom napadu bombardirana Aljendeova predsjednička palača. Državni terorizam je još jednom postigao svoj cilj.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.