Kina je nastavila kupovinu venecuelanske nafte - Balkan Times

Kina je nastavila kupovinu venecuelanske nafte i pored američkih sankcija

Kina je nastavila kupovinu venecuelanske nafte i pored američkih sankcija – Dostava nafte iz Venecuele u Kinu nastavlja se i nakon što su Sjedinjene Države prošlog avgusta stegnule vijke na izvoz venecuelanske nafte, preteći sankcijama svim kompanijama koje posluju sa vladom Nicolasa Madura, kaže Reuters u posebnom izvještaju, citirajući podatke o praćenju brodova, dokumente PDVSA, i naftne analitičare.

 

Prema saznanjima Reutersa, čak i nakon što su SAD pojačale sankcije pritiska na Venecuelu, sirova nafta iz latinoameričke zemlje nastavila je da se ulijeva u Kinu preko švajcarske jedinice ruskog naftnog giganta Rosneft i prijenosom sa broda na brod, Reuters je otkrio da je mjesto porijekla nafte Venecuela.

Između jula i decembra, 18 tankera je prebacilo ukupno 19,7 miliona barela rebrandovane venecuelanske sirove nafte u kineske luke, utvrdio je Reuters.

Nakon novih američkih sankcija u avgustu, Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) – jedna od najboljih kupaca sirove nafte PDVSA čak i nakon što su uvedeni početni krugovi sankcija protiv Venecuele – otkazala je planove utovara venecuelanske nafte, nakon što je Trumpova administracija napala kompanije – čak i strane – koje posluju sa PDVSA, preteći da će im oduzeti imovinu u Sjedinjenim Državama ako je imaju.

Dostava nafte iz Venecuele u Kinu nastavila se i ove godine, prema saznanjima Reutersa.

Ranije ove godine, Sjedinjene Države udarile su sankcije na Rosneft-ovu trgovinsku jedinicu sa sjedištem u Švajcarskoj, kao dio pokušaja da presjeku sve tokove prihoda Vladi Nikole Madura u Karakasu. SAD je signalizirao da je spreman da još više zategne omču oko venecuelanske vlade.

Odgovarajući na zahtjev Reutersa da komentariše izvještaj o kineskom uvozu venecuelanske nafte, Rosneft je rekao da je poslovao u skladu sa međunarodnim zakonodavstvom.

Specijalni predstavnik američkog State Departmenta za Venecuelu, Elliott Abrams, rekao je Reutersu da će Trumpova administracija preduzimati pojedinačne akcije u vezi s transferima s broda na brod i da su sankcije protiv kineskih kupaca venecuelanske sirove nafte nakon pretovara “na stolu”.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.